Ενα βημα μπροστα, δυο πισω στην τουριστικη προβολη της ΑΜΘ

Της έκδοσης

Το θέμα της τουριστικής προβολής της περιοχής μας, από το Δήμο μέχρι συνολικά την ΠΑΜΘ, μας έχει απασχολήσει πολλές φορές, και φοβόμαστε πως θα συνεχίσει να μας απασχολεί και στο μέλλον. Τελευταία βέβαια, έχουμε δει την Περιφέρεια να προχωράει σε προώθηση της περιοχής μας, μέσα από το πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Μια αγκαλιά γεμάτη Ελλάδα», το οποίο, να θυμίσουμε, χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, και είδε πολλές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του λόγω των δικαστικών αντιπαραθέσεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μόλις πριν από μερικούς μήνες.

Ήδη έχουν γίνει ενημερωτικές δράσεις σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως της Βαλκανικής, με στόχο την προσέλκυση τουριστών, και ενώ μπορεί να υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, εμείς πάντα πιστεύαμε πως ό,τι γίνεται, είναι θετικό, και ακόμα και αν δεν έχει την απόδοση που θα μπορούσε να έχει, αποτελεί μια βάση για το μέλλον.

Όμως πρόσφατα μας μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά για το πρόγραμμα, όταν είδαμε χορηγούμενη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την ΑΜΘ και μάλιστα την Κομοτηνή… ευρισκόμενοι στην Κομοτηνή.

Αν πατήσει κάποιος επάνω στη διαφήμιση, οδηγείται στην ιστοσελίδα www.emtgreece.com, η οποία μάλιστα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει πολλαπλές γλώσσες.

Όμως το ζήτημα της τουριστικής προβολής, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι να γίνεται εκτός περιφέρειας, για να φέρει επισκέπτες σε αυτή, και όχι εντός περιφέρειας. Θα μπορούσε κάποιος να πει βέβαια ότι επισκέπτες μπορούμε να έχουμε και ενδοπεριφερειακά, ενισχύοντας και την διαπεριφερειακή συνείδηση (τη θυμάστε αυτή;) όμως το επιχείρημα χάνει κάποια από την ισχύ του από το γεγονός ότι η διαφήμιση στη Ροδόπη, έγραφε για Κομοτηνή.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως η ιστοσελίδα όπου ανακατευθύνεται ο χρήστης, από όπου και αν είναι αυτός, δεν είναι η πιο ενημερωμένη, όσο αφορά τους χώρους και τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος ένας επισκέπτης να βρεθεί προ εκπλήξεως.

Ήδη αποτέλεσε μάλιστα και αφορμή για αντιπολίτευση, μιας και η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης εντόπισε, και ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι στην ιστοσελίδα φαίνεται πως τα κλειστά λουτρά Τραϊανουπόλεως λειτουργούν κανονικά, κάνοντας κριτική στην διοίκηση για προχειρότητα. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα λουτρά (έχουμε την αίσθηση πως ο επισκέπτης του Ιμαρέτ στην Κομοτηνή θα βρει μιας δυσκολίες στην είσοδό του σε αυτό, ανεξάρτητα των ορών που γράφονται στην ιστοσελίδα) ενώ σε κάποιους περιηγητές δεν φαίνονται και οι φωτογραφίες.

Ζητήματα σαν και αυτά, δεν είναι δύσκολα να επιλυθούν, θέλουν όμως δουλειά, και χρόνο, για να μπορέσουν να μένουν ενημερωμένα, κάτι που χρειάζεται συνέχεια και επίβλεψη από πλευράς της Περιφέρειας.

Υποτίθεται πως ο Φορέας Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού θα λύσει αυτά τα προβλήματα, αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε πως αυτό θα ισχύσει απόλυτα, η τουριστική προβολή πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη προσοχή, και με στόχευση, διαφορετικά, καλύτερα να μην παιδευόμαστε καθόλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.