Ενα τεκμηριο απο την επετειο των 100 χρονων της Εθνικης Παλιγγενεσιας στην Κομοτηνη

Της Έκδοσης

Έχει αξιοθαύμαστες αναλογίες η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με αυτή των 100 χρόνων.

Και τότε η επέτειος δεν εορτάστηκε αφού βρισκόταν εν εξελίξει η Μικρασιατική Εκστρατεία. Μάλιστα και ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ήδη από 1918 είχε συστήσει Επιτροπή για την προετοιμασία εορτασμού της επετείου. Μετά την κυβερνητική αλλαγή του 1920 άλλαξε και η αρχική σύνθεση της επιτροπής έτσι γενικός γραμματέας της Επιτροπής το 1921 ήταν ο Γεώργιος Χαριτάκης, ο οποίος σε επιστολή του εξηγούσε για την αναβολή των εορτασμών πως «Τα εθνικά γεγονότα έλαβον τοιαύτην τροπήν, ώστε σύμπας ο λαός έχει ήδη την προσοχήν του εστραμμένην προς τα μικρασιατικά πεδία, πεποιθώς ότι, ως και άλλοτε επί των μακεδονικών και των βυζαντινών χρόνων, ελληνικαί νίκαι θέλουν δοξάσει ταύτα. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Εκατονταετηρίδος εθεώρησεν άκαιρον την διεξαγωγήν εορτασμών υπό τοιούτους όρους και απεφάσισεν όπως πάσα τοιαύτη ενέργεια αναβληθή επ’ αόριστον αναμενομένης της καταλληλοτέρας εποχής».

Έτσι επιλέχθηκε το 1930, χρονιά που συμπληρώνονταν 100 χρόνια από την αναγνώριση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτος, για τον επίσημο εορτασμό της επετείου. Επιλογή μάλλον σοφή, αφού όλη η δεκαετία του 1920 αποδείχθηκε ιδιαιτέρως δύσκολη για το ελληνικό κράτος, που είχε πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει σε πολιτειακό, διπλωματικό, στρατιωτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το 1930 η επέτειος εορτάστηκε με την «προσήκουσα» τιμή και στους εορτασμούς συμμετείχε και η πόλη μας. Δυστυχώς από εκείνους τους εορτασμούς δεν σώζονται πολλά τεκμήρια. Ένα και μοναδικό μπορέσαμε να αποθησαυρίσουμε. Πρόκειται για μια φωτογραφία που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Λεύκωμα Θράκης-Μακεδονίας του 1932 και φέρει τη λεζάντα: «Την 30 Αυγούστου 1930 διεξήχθησαν εν Κομοτηνή αι εορταί της Εκατονταετηρίδος. Την ημέραν του εορτασμού ολόκληρος η πόλις σημαιοστολισθείσα και ευπρεπισθείσα παρουσίαζε αντάξιαν της εορτής εορτάσιμον όψιν. Η μεγαλοπρέπεια και οι απαράμιλλοι πρωτοτυπίαι συμβολισμών προυκάλεσαν (sic) τον γενικόν θαυμασμόν.

Η εικών παριστά παρέλασιν ομίλου του Γυμνασίου με αρχαίας εθνικάς ενδυμασίας, άρματα και αναπαραστάσεις συμβολίζουσας τον βίον του Ελληνισμού από της εποχής του Περικλέους μέχρι των καθ’ ημάς χρόνων».

Η φωτογραφία αυτή επιλέχθηκε για το σημερινό μας πρωτοσέλιδο.

Γιατί αξία δεν έχει μόνο απλά να θυμόμαστε. Αξία έχει να αναλογιζόμαστε και πώς διαμορφώθηκε αυτό που θυμόμαστε. Από το 1821 στο 1930 και από εκεί στο 2021… με μόνο μια φωτογραφία.

Πηγή: Λεύκωμα Θράκης-Μακεδονίας, έτος 1932, Εκδότης Αργύρης Δρακόπουλος, Κομοτηνή 1932.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.