Εμεις προχωραμε στις εκλογες και ο κοσμος καιγεται

Σε περίπου δυο βδομάδες θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, καθώς έχει πλέον «κλειδώσει» η ημερομηνία για τις 20 Σεπτεμβρίου. Πολλά, όμως, είναι αυτά που κατά τα άλλα ταλανίζουν την επικαιρότητα με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται οι φόβοι όσων έλεγαν ότι θα υπάρξει μια κρατική «παραλυσία» με τις ερχόμενες εκλογές. Ξαφνικά, λοιπόν, γινόμαστε θεατές δύο πραγμάτων. Από τη μία, το γενικότερο ζήτημα του μεταναστευτικού που όπως φαίνεται έχει αρχίσει να προβληματίζει, επιτέλους θα λέγαμε, σύσσωμη την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη η εγχώρια κατάσταση με τους έλληνες πολίτες να κοιτούν τον προεκλογικό αγώνα των πιθανών μελλοντικών ηγετών της χώρας και να μην ξέρουν αν είναι καλύτερο να πέσουν στον γκρεμό ή να κολυμπήσουν στο ρέμα.
 
Με άλλα λόγια, είναι αυτή η στιγμή που η Ελλάδα χτυπιέται αλύπητα και από όλες τις κατευθύνσεις και δυστυχώς είναι τόσο δύσκολο να βρει μια λέμβο σωτηρίας.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν ζήτησε τη δημιουργία μιας αρχής για τους πρόσφυγες για ολόκληρη την ΕΕ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ίδια κριτήρια στη διαχείριση των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου στις χώρες μέλη της ένωσης, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να διευθετηθεί συλλογικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα που λέγεται μεταναστευτικό. Ενώ, όμως, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την Ελλάδα, καθώς πλέον εντός των συνόρων η κατάσταση με τις εισροές μεταναστών έχει ξεφύγει του ελέγχου των αρχών, κανείς δεν είναι σε θέση να ασχοληθεί με αυτό.
 
Τα βλέμματα, αντιθέτως, είναι στραμμένα στις κάλπες και στην 20η Σεπτέμβρη, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Βλέμματα ομολογουμένως ανήσυχα, πρωτίστως βλέποντας ότι τίποτα δεν προχωράει με τους επιθυμητούς ρυθμούς και δευτερευόντως διότι ολόκληρη η χώρα φαίνεται διχασμένη αναφορικά με την επιλογή που θα κάνει την ημέρα της ψήφου. Είναι, ίσως, μια από τις λίγες φορές που έχει συμβεί στη χώρα το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι τόσο αβέβαιο και απροσδόκητο ενώ αναμένεται ότι το ποσοστό αποχής θα ξεπεράσει και τις πιο υπερβολικές προβλέψεις. Επιπλέον, ενόψει των εκλογών υπάρχει γενικότερη αποδιοργάνωση και κανένας ουσιαστικά αρμόδιος που να ελέγχει την κατάσταση των μεταναστών.
 
Χρονικά, λοιπόν, ήταν η χειρότερη στιγμή να προβούμε σε εκλογές αλλά δεν γινόταν διαφορετικά, πρακτικά μιλώντας. Το ζητούμενο και παράλληλα αυτό που η τωρινή κατάσταση πρέπει να μας διδάξει είναι ότι πρέπει να έρθει κάποτε εκείνη η στιγμή που τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας θα είναι ο πρώτος παράγοντας της ενασχόλησής μας με τα κοινά και σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να έρχονται σε δεύτερο πλάνο το κομματικά συμφέροντα και οι διχασμοί. Μιλώ, βεβαίως, σε πρώτο πληθυντικό διότι μπορεί να μην ήταν επιλογή του λαού η προσφυγή στην κάλπη, αντιθέτως ήταν πολλοί εκείνοι που εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους, αλλά ο διχασμός έχει γίνει στοιχείο της πορείας του λαού μας, όσο δυσάρεστα και αν ακούγεται αυτό. Αν, δηλαδή, το καλοσκεφτούμε, οι πολιτικοί μας και πιο συγκεκριμένα οι άνθρωποι που λόγω κομματικών συμφερόντων, διχάστηκαν και οδήγησαν τη χώρα στις εκλογές σε μία δύσκολη χρονικά στιγμή από όλες τις απόψεις, ουσιαστικά δείχνουν σε εμάς, στους πολίτες, στον λαό. Εμείς τους εκλέξαμε, ο καθένας έκανε τις επιλογές του και ο καθένας ήταν υπεύθυνος της ψήφου του όποια κι αν ήταν αυτή η επιλογή, όποιον κι αν με την ψήφο του ο Έλληνας πολίτης έβαλε στην Βουλή.
 
Επειδή, συχνά θυμάμαι τα λόγια του George Santayana όταν ασχολούμαι με πολιτικά ζητήματα ότι «όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το επαναλάβει», έτσι κι εμείς πρέπει να εντυπώσουμε καλά στην μνήμη μας αυτές τις στιγμές που βιώνουμε. Να θυμόμαστε συνεχώς πως οι απόψεις, οι ιδεολογίες και οι διαχωρισμοί πρέπει συχνά να παραγκωνίζονται μπροστά στο κοινό καλό και σε ενδεχόμενες δυσκολίες. Όσο αρνούμαστε να μεταβάλλουμε τις απόψεις μας τόσο δυσκολότερο είναι για εμάς να προσαρμοστούμε και εν τέλει να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Τώρα συνέβη, να προσέξουμε να μην ξανασυμβεί!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.