Εκτος ελεγχου οι εγκαταλειψεις ζωων

Της έκδοσης

Εκρηκτικές διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει το θέμα της εγκατάλειψης ζώων. Η διαπίστωση δεν είναι δική μας αλλά ανθρώπων φιλόζωων της περιοχής που αφιερώνουν χρόνο και χρήμα (πολύ και από τα δύο) προκειμένου να φροντίσουν ζώα που κάποιοι άλλοι για διάφορους λόγους αποφάσισαν ότι πλέον δεν τους «κάνουν».

Την εκρηκτικότητα της κατάστασης το τελευταίο διάστημα έρχεται να επιβεβαιώσει και ανάρτηση της ομάδας «Φίλων Αδέσποτων Κομοτηνής» που με αφορμή τη νέα εγκατάλειψη κουταβιών στη μέση του δρόμου στη διασταύρωση Κάλχα με Ροδίτη, παρατηρεί πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου με τις εγκαταλείψεις σκύλων».

Η εθελοντική ομάδα επισημαίνει ακόμα πως «η αδιαφορία των τοπικών αρχών για το πρόβλημα έχει χτυπήσει κόκκινο» ενώ απευθυνόμενη στους πολίτες προτρέπει  «Όσοι εντοπίζετε κουτάβια μέσα στο δρόμο, καλό είναι να τα πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος. Δεν είναι δυνατόν να ανταποκρινόμαστε ασταμάτητα στα μηνύματα σας και εσείς από την πλευρά σας να μην κάνετε κάποια βασικά πράγματα: Ειδοποιείτε πρώτα το δήμο, τα πηγαίνετε οι ίδιοι στον δημοτικό κτηνίατρο, τα αφήνετε σε ασφαλές μέρος ώστε να μην κινδυνεύουν τουλάχιστον από τα αμάξια και επίσης, δεν τα αφήνετε σε μέρος όπου έχει άγρια ζώα. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τις δημοτικές αρχές, τότε ειδοποιείτε και με γραπτό μήνυμα τις φιλοζωικές ομάδες. Η μεν δημοτική αρχή παίρνει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από το κράτος για το θέμα των αδέσποτων, η δε δική μας ομάδα είναι καταχρεωμένη οικονομικά και δέχεται κατά καιρούς μόνο μικρές δωρεές σε τροφές και φάρμακα. Ελπίζουμε και το έχουμε γράψει και άλλες φορές όταν κάνουμε έκκληση, όλοι εσείς που μας στέλνετε μηνύματα για να σας βοηθήσουμε, να ανταποκρίνεστε με τη σειρά σας ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ και να βοηθάτε (όχι εμάς) αλλά ουσιαστικά τα αδέσποτα ζώα». 

Το έχουμε ξαναγράψει αλλά δυστυχώς το συμπέρασμα σε όλα αυτά κάθε φορά, ένα μόνο μπορεί να είναι: όσοι νόμοι κι αν αλλάξουν, όσο αυστηρό και να γίνει το νομικό πλαίσιο, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία τότε το φαινόμενο δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Και η νοοτροπία αλλάζει όχι με νόμους, αλλά με εκπαίδευση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.