Εκπνεει ο χρονος για τη δηλωση των αναδρομικων στην Εφορια

Παρατηρούμε ότι κάθε χρόνο η υποβολή τροποποιητικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων για εισοδήματα προηγούμενων ετών, χωρίς την υπαιτιότητα του φορολογουμένου, από εξαίρεση έγινε κανόνας. Ήδη ξεκίνησε  και φέτος η διαδικασία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για όσους φορολογούμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους και αγρότες έχουν λάβει αναδρομικά ποσά συντάξεων, μισθών, επιδομάτων και αγροτικών επιδοτήσεων.

Ο χρόνος εκπνέει και οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και άνεργοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση έως 31 Δεκεμβρίου 2021 και να πληρώσουν τον έξτρα φόρο έως 31 Ιανουαρίου 2022. Ειδικότερα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 οφείλουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι που έλαβαν εντός του 2020 αναδρομικές αποδοχές και ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Μισθωτούς, για την καθυστερημένη είσπραξη αμοιβών.
  • Συνταξιούχους, που έλαβαν με καθυστέρηση αναδρομικά συντάξεων,
  • Γιατρούς του ΕΣΥ, για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.
  • Ανέργους, για τη λήψη αναδρομικών επιδομάτων ανεργίας.
  • Αγρότες, που έλαβαν επιδοτήσεις στα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν δηλώθηκαν.

Πώς υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση;

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Δηλαδή ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε εντός του 2020. Αν π.χ. τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020 αφορούν το φορολογικό έτος 2017, θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2017. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα για το 2017 με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Σημειώνεται πως ο φόρος στο εισόδημα θα επανυπολογιστεί στο σύνολο του εισοδήματος του συγκεκριμένου έτους, μετά την προσθήκη των αναδρομικών, που σημαίνει ότι η φορολογική επιβάρυνση θα είναι υψηλή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων αφορά συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά για τα έτη 2015-2016  με βάση τις δικαστικές αποφάσεις. Ανάλογα με την κλίμακα εισοδήματος θα φορολογηθούν με συντελεστές:

2015 | Φορολογική κλίμακα για εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις

2016 | Φορολογική κλίμακα για εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις

Εάν μετά την προσθήκη των αναδρομικών το εισόδημα υπερβεί το ποσό των 12.000 ευρώ, θα τους καταλογιστεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης που είναι 2,2%-10%.

Ο νέος φόρος που θα προκύψει  θα πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022. Εναλλακτικά, μπορεί να ρυθμιστεί η καταβολή του σε έως 24 δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

Θύματα πάλι αυτής της άδικης ταλαιπωρίας είναι  χιλιάδες συνταξιούχοι,  γιατί πρέπει να  υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις  στην εφορία  για  αναδρομικά που έλαβαν στο έτος 2020 από παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων.

Θύματα πάλι αυτής της άδικης ταλαιπωρίας είναι  χιλιάδες συνταξιούχοι,  γιατί πρέπει να  υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις  στην εφορία  για  αναδρομικά που έλαβαν στο έτος 2020 από παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων. Η διαδικαστική, ψυχολογική και οικονομική ταλαιπωρία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με τη συμβολή και αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ, ώστε με αυτοματοποιημένο τρόπο να επιμεριστούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων και να φορολογηθεί το αντίστοιχο έτος

Η διαδικαστική, ψυχολογική και οικονομική ταλαιπωρία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με τη συμβολή και αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ, ώστε με αυτοματοποιημένο τρόπο να επιμεριστούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων και να φορολογηθεί το αντίστοιχο έτος, χωρίς να χρειαστεί η υποβολή συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων. 

Με αυτήν τη μέθοδο θα εκλείψουν φαινόμενα ταλαιπωρίας των φορολογούμενων πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει επιπρόσθετα να επιβαρυνθούν οικονομικά ώστε να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις σύμφωνα με τα έτη αναφοράς των αναδρομικών ποσών που έλαβαν.

Αν και βάσει των δικαστικών αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων επιδικάστηκε η καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών με τόκο 6%, όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αλλά αντίθετα οι συνταξιούχοι θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος αυτών, μέσω της φορολόγησης. Εναλλακτικά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προκρίνει τη λύση που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2018, αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή την αυτοτελή φορολόγησή τους κατά 20% και να ικανοποιήσει το αίτημα των συνταξιούχων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.