Εκ βαθεων, λογος περι σιωπης

Της Έκδοσης

Διαβάζω ξανά το βιβλίο του Πολύβιου Δημητρακόπουλου Η Σιδηρά Διαθήκη και προβληματίζομαι ακούγοντας με τη φαντασία μου το Φάσμα (διάβολος) να μιλά στον πετεινό που τον πήρε από το χέρι για να του δείξει τον κόσμο λέγοντάς του: «Ανόητε πετεινέ, και καθήμενος και μηδέν πράττων, κουράζεις. Θέλεις να μην κουράζεις ποτέ; Ύβριζε».

Και σκέπτομαι το είδος της περιπέτειας που βιώνουμε εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια. Έχει καταντήσει πλέον συνήθεια η ύβρις, που σημαίνει απλώς υπερβολή. Αλληλοϋβριζόμενοι οι άνθρωποι θεωρούμε ότι γινόμαστε ενδιαφέροντες, αναφωνούντες ενδόμυχα «… είμαστε εδώ, είμαστε εδώ!!!».

Οι καιροί άλλαξαν και η κοινωνία διέρχεται ηθική κρίση που, παρά το γεγονός ότι μπορεί να ερμηνευθεί, είναι εντούτοις γεμάτη από αμφιβολία, από αμφισβήτηση, από έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά και από τις βεβαιότητες των ευπειθών που λοιδορώντας τους απειθείς, λησμονούν ότι βιώνουν την εποχή της αβεβαιότητας

Παρά το γεγονός ότι αισθάνομαι την ανάγκη να εκφρασθώ ελευθέρως, όπως μέχρι τώρα το έπραξα για πολλά χρόνια, κάτι εντούτοις με συγκρατεί, μια αδιόρατη επιφύλαξη, μια ανησυχία μη και τυχόν δεν καταφέρω να ικανοποιήσω αυτούς που για μακρούς καιρούς ίσως ικανοποίησα, λέγοντας αυτά που ήθελαν να ακούσουν να διατυπώνονται κατά τρόπο συντεταγμένο.

Οι καιροί άλλαξαν και η κοινωνία διέρχεται ηθική κρίση που, παρά το γεγονός ότι μπορεί να ερμηνευθεί, είναι εντούτοις γεμάτη από αμφιβολία, από αμφισβήτηση, από έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά και από τις βεβαιότητες των ευπειθών που λοιδορώντας τους απειθείς, λησμονούν ότι βιώνουν την εποχή της αβεβαιότητας.

Η αναξιοπιστία και θριαμβεύει και καλλιεργείται, καθώς η προκαλούμενη ρευστότητα προσφέρει στις εξουσίες τη δυνατότητα και την αιτιολογία για να δράσουν αυταρχικά. Αντιπαλότητες απίστευτες, φόβοι και εμμονές, ψυχολογικός κλονισμός και τρομολαγνεία διαμορφώνουν ένα σκηνικό όπου η ελεύθερη έκφραση περιορίζεται εκ των πραγμάτων.

Ο επιστημονισμός, στερούμενος σοφίας, προσβάλλει τις Ιερές Αγελάδες του Θεού Ηλίου της Οδύσσειας του Ομήρου, με αποτέλεσμα την περιπέτεια ενός είδους, του ανθρωπίνου είδους, που τιμωρείται για την αμετροέπεια του δήθεν λογικού εγκεφάλου του.

Η αναξιοπιστία και θριαμβεύει και καλλιεργείται, καθώς η προκαλούμενη ρευστότητα προσφέρει στις εξουσίες τη δυνατότητα και την αιτιολογία για να δράσουν αυταρχικά. Αντιπαλότητες απίστευτες, φόβοι και εμμονές, ψυχολογικός κλονισμός και τρομολαγνεία διαμορφώνουν ένα σκηνικό όπου η ελεύθερη έκφραση περιορίζεται εκ των πραγμάτων. Ο επιστημονισμός, στερούμενος σοφίας, προσβάλλει τις Ιερές Αγελάδες του Θεού Ηλίου της Οδύσσειας του Ομήρου, με αποτέλεσμα την περιπέτεια ενός είδους, του ανθρωπίνου είδους, που τιμωρείται για την αμετροέπεια του δήθεν λογικού εγκεφάλου του

Και ενώ από πρωίας έως νυκτός όλοι ασχολούνται με το επιτηδείως αναδεικνυόμενο θέμα του κορωνοϊού και των εμβολίων στο πλαίσιο ενός μικρόνοος και φανατικού διχασμού, ουδείς διερωτάται τι εξυφαίνεται όπισθεν αυτής της τερατώδους υποκρισίας!!!

Και διερωτάται κανείς, όπως και γω, για το αν θα πρέπει ή για το αν αξίζει να ασχοληθεί με το θέμα, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο λόγος του άμεσα θα αμφισβητηθεί και πιθανότατα θα απαξιωθεί τεχνιέντως από τους ειδικούς της παντός είδους εξουσιαστικής επιβολής. Γιατί, οι εξουσίες είχαν πάντοτε και τη βούληση και τη δύναμη να εκμεταλλεύονται τις διάφορες μορφές κρίσεων προς ίδιον όφελος. Γνωρίζουν δε να εκμηδενίζουν τον οποιονδήποτε αντίθετο προς τις επιδιώξεις τους λόγο. Έτσι  αυτοπεριορίζομαι και σιωπώ, ενώ θέλω πολύ να φωνάξω!!! Άλλωστε δεν λησμονώ ποτέ ότι μπορεί να κάνω και λάθος στα λεγόμενά μου!!!

Γι’ αυτό προς το παρόν σιωπώ, αν και ξέρω ότι ο σιωπών δοκεί συναινείν!!!

Θεσσαλονίκη, Ιούλιος 2021

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.