Ειμαστε πια πρωταθλητες (στον κινδυνο φτωχειας)

Της έκδοσης

Επέστρεψε στην πρώτη θέση στον κίνδυνο φτώχειας, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, η Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έτος 2021 (περίοδος αναφοράς εισοδήματος 2020), το 19,6% του συνολικού πληθυσμού της Χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας (μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις) σημειώνοντας αύξηση κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες. Ο δείκτης αυτός που κατά το έτος 2005 (με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2004) ανερχόταν στο 19,6%, σημείωσε αυξητική πορεία έως το έτος 2012 όπου εκτιμήθηκε στο 23,1% ενώ άρχισε να μειώνεται από το έτος 2014.

Ειδικά βέβαια για την περιφέρειά μας, το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, με την ΑΜΘ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 29%, με δεύτερη τη Δυτική Ελλάδα, που έχει ποσοστό 28,5%. Η ΑΜΘ ήταν πρώτη και για το 2019, ενώ πέρυσι οι θέσεις είχαν αντιστραφεί, με την Δυτική Ελλάδα να είναι πρώτη και την ΑΜΘ δεύτερη, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι δύο περιφέρειες είχαν μακράν τα υψηλότερα ποσοστά.

Βέβαια η διαπίστωση αυτή, τουλάχιστον για την ΑΜΘ, δεν είναι έκπληξη, μιας και είμαστε αντικειμενικά μια από τις φτωχότερες περιφέρειες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης.

Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι πως παρά τις διαπιστώσεις, κανένας δεν φαίνεται να ευαισθητοποιείται για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, η οποία φαίνεται να επιδεινώνεται.

Ήταν φυσικό ότι θα βλέπαμε αυξήσεις στα ποσοστά λόγω της πανδημίας, όμως και πάλι, η αύξηση στην ΑΜΘ ξεπέρασε το μέσο όρο της χώρας, δείχνοντας πως το πρόβλημα είναι δομικό, και δεν θα εξαφανιστεί. Και έτσι, ενώ ακούμε πολλά για την ανάπτυξη, αυτή είναι κάτι που πολύ το ακούμε, αλλά ελάχιστα το βλέπουμε.

Ακόμα και οι διαπιστώσεις, που τις κάνουμε κάθε χρόνο που βγαίνουν αυτά τα στατιστικά, έχουν πλέον καταπονηθεί, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο καταπονημένες όσο οι πολιτικοί μας ταγοί, οι οποίοι φαίνεται πως είδαν και αποείδαν, και έχουν πλέον συμβιβαστεί και αυτοί με την κατάσταση, και ελπίζουν πως θα έρθει η παλίρροια της ανάπτυξης στην υπόλοιπη χώρα, ελπίζοντας να μαζέψουν μερικά απόνερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.