«Ειχαμε πλεον καταντησει μεσα εις την Βουλην αηδια»

Της έκδοσης

Υπήρχε μια εποχή στην Ελλάδα που οι μονομαχίες μεταξύ των πολιτικών του κοινοβουλίου ήταν συχνό φαινόμενο. Εννοούμε μονομαχίες πραγματικές, με ραντεβού στις ερημιές, μάρτυρες, κουμπούρια και όλα τα σχετικά. Τραυματισμοί ή ακόμα και θάνατοι των εμπλεκομένων ήταν αναπότρεπτο να συμβούν. Μία απλή αναδρομή στα αρχεία εφημερίδων της εποχής, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του «έθους» στην πολιτική σκηνή της χώρας που κράτησε μέχρι και το 1904, οπότε και απαγορεύτηκε δια νόμου, μετά τον θάνατο του βουλευτή Τρικάλων Κωνσταντίνου Χατζηπέτρου από το χέρι του υπουργού Παιδείας Σπύρου Στάη, σε μονομαχία.

Μία από τις τελευταίες μονομαχίες ήταν αυτή ανάμεσα στον βουλευτή Ναυπλίου Νικόλαο Φαρμακόπουλο και τον βουλευτή Βάλτου Ιωάννη Στάικο. Ο τελευταίος από τη μονομαχία τραυματίστηκε στο πόδι και έχασε. Όμως το αξιομνημόμευτο ήταν, όπως έγραφε η εφημερίδα «Σκριπ», πως ήταν ικανοποιημένος. «Σας βεβαιώ, απήντησεν ο τραυματίας, κύριοι, ότι χαίρω υπερβολικά, διότι το αποτέλεσμα υπήρξεν αιματηρόν. Είχαμε πλέον καταντήσει μέσα εις την Βουλήν αηδία. Μπαμ, μπουμ εις τον αέρα και ετελείωνε», έγραφε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Για τέτοια ψυχεδέλεια μιλάμε. Τραυματίστηκε και χαιρόταν.

Όπως γράψαμε προηγουμένως, ακολούθησε η τελευταία μεταξύ Χατζηπέτρου και Στάη μόλις λίγες ημέρες μετά, τον Ιούνιο του 1904. Ο θάνατος του Χατζηπέτρου προκάλεσε σάλο στην κοινωνία, που οδήγησε την κυβέρνηση Θεοτόκη να ψηφίσει νόμο για την κατάργηση της βάρβαρης συνήθειας.

Γιατί αναφέρουμε αυτές τις δύο μονομαχίες; Ούτε προφανώς επειδή είμαστε θιασώτες της βίας, ούτε για να ηρωοποιήσουμε το παρελθόν.

Απλά, βλέποντας τη συζήτηση που διεξάγεται στην βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, και τις τόσες «φανφάρες», μας ήρθε στο νου αυτό το περίφημο «είχαμε πλέον καταντήσει μέσα εις την Βουλήν αηδία» του Στάικου. Αναρωτηθήκαμε αν αισθάνονται το ίδιο και οι σημερινοί μονομάχοι βουλευτές και γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιου μεγέθους θεατρινισμούς και λεκτικά πυροτεχνήματα.  

Και οι πολίτες άραγε που τα παρακολουθούν όλα αυτά πώς να αισθάνονται; Είναι περήφανοι για τους βουλευτές τους; Την απάντηση μάλλον τη δίνει η δεύτερη περίπτωση μονομαχίας που αναφέραμε. Καίτοι ο Στάης σκότωσε άνθρωπο και η κατακραυγή ήταν μεγάλη, τον αμέσως επόμενο χρόνο οι ψηφοφόροι τον εξέλεξαν ξανά βουλευτή…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.