Εφυγε η Μαριεττα Γιαννακου

Μαριέττα Γιαννάκου,

Έφυγε μια αξιόλογη γυναίκα και επιστήμονας που στην πολιτική έλεγε «να πούμε την αλήθεια». Έγινε φτωχότερη η πολιτική.

Αντί μνημόσυνου, αναφέρουμε παρακάτω στοιχεία από την εισήγησή της στο 3ο Πανελλήνιο Παιδαγωγικό Συνέδριο «Η οικογένεια στη σύγχρονη κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε στις 12-13-14 Μαρτίου 1999 στην αίθουσα Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή.

Προσκεκλημένη η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν και η κεντρική ομιλήτρια.

Προλόγισε ο Αρχιεπίσκοπος μακαριστός Χριστόδουλος, τονίζοντας την προσωπική ευθύνη του καθενός, αναφέροντας ότι «ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης στην Κλίμακα γράφει για την μετάνοια “Μετάνοια σημαίνει συμφωνία με το Θεό για νέα ζωή. Μετάνοια σημαίνει θυγατέρα της ελπίδας και αποκήρυξη της απελπισίας”. Χρειάζεται να δούμε κατάματα τον εαυτό μας και να μην κατηγορήσουμε κανέναν, αλλά να αλλάξουμε όπως αναφέρει ο Γ. Σεφέρης στην “Άρνηση”».

Κατόπιν προλόγισε η πρόεδρος του Ιδρύματος για το παιδί και την οικογένεια κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ανέφερε ότι το Ίδρυμα υποστηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες που προβάλλουν πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά και ταυτόχρονα ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν τους πολίτες της χώρας μας.

Έκλεισε με τον πρόλογο του, ο πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής κ. Α. Καζαντζής και ανέφερε ότι σε μια κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται και μεταβάλλεται, σε μια εποχή που γίνεται πολύς λόγος για παγκοσμιοποίηση, ατενίζοντας με πολλές σκέψεις τον ερχομό του 21ου αιώνα, είναι επιβεβλημένος ο πανάρχαιος θεσμός της κοινωνίας, η οικογένεια, να έχει τις δικές της υγιείς αρχές οντότητας και ύπαρξης για να σταθεί ακλόνητη μπροστά στα αρνητικά φαινόμενα, στις αρνητικές επήρειες και τις σύγχρονες προκλήσεις.

Στην συνέχεια η αείμνηστη Μ. Γιαννάκου ανέπτυξε την εισήγηση της τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ένα τέτοιο Συνέδριο, όπως το δικό σας, θα ασχοληθεί με πολλά, επιστημονικά και εμπειρικά. Η ψυχολογία, δόξα τω θεώ και η παιδαγωγική έχουν ανοίξει δρόμους μεγάλους. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις για το πώς τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, ένα έχει σημασία. Ότι αρχίζουμε να προβληματιζόμαστε σοβαρά όλοι για το αν αυτό που κάνουμε είναι το καλύτερο ή αν πρέπει να προχωρήσουμε σε καινούργιους δρόμους στο χώρο αυτό. Και θα σας πω πως πρέπει και πως πρώτο σύνθημα πρέπει να είναι η επένδυση στις ανθρώπινες δυνάμεις».

Και έκλεισε τονίζοντας : «Να φτάσουμε στο βάθος των προβλημάτων και να δουλεύουμε για πολύ χρόνο πολλοί άνθρωποι μαζί χέρι χέρι, έστω και αν τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά. Πρέπει να το κάνουμε».

Αιωνία της η μνήμη!

*Ο Αλέξανδρος Καζαντζής είναι Εκπαιδευτικός, Νομικός, Συγγραφέας, Ποιητής, τ. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.