Εχει η τσεπη ορεξη;

Τα έτοιμα φαγητά, ειδικά οι πεντανόστιμες τηγανιτές πατάτες, προκαλούν χοληστερίνη γι’ αυτό και μεγάλη αλυσίδα φαστ –φουντ που ξεκίνησε από την Αμερική (όπως όλα τα σύγχρονα θαύματα) και κατέκτησε τον κόσμο επέλεξε να τηγανίζει σε καθαρό φυτικό έλαιο, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη φράση «φυσικά αρώματα» στο τέλος του καταλόγου. Αυτά τα φυσικά αρώματα είναι που δίνουν τη νόστιμη γεύση, αλλά κρύβουν και πολλά επικίνδυνα μυστικά για την υγεία του καταναλωτή, ο οποίος συχνά είναι ανήλικος (βλέπε παιδιά).

Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε ότι από τα 3/4 των χρημάτων που αφιερώνονταν για αγορά τροφίμων που χρειαζόταν για την παρασκευή γευμάτων ξοδεύονται πλέον κατά το ήμισυ σε εστιατόρια, κυρίως φαστ – φουντ. Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι ορισμένα από τα φαγητά που μπορεί να επιλέξει ο πελάτης των φαστ –φουντ προσαρμόζονται στην «κουζίνα» και τις γευστικές συνήθειες της κάθε χώρας. Δέλεαρ αποτελεί επίσης το δώρο που δίνεται στα γεύματα για τα παιδιά, το οποίο είναι πάντα χαριτωμένο και πετυχημένο.

Ο γονιός καλείται να αντιμετωπίζει τη διαφήμιση, τη μόδα, τα δώρα, την ευκολία της επιλογής έχοντας ως μόνο πλεονέκτημα την υγεία του παιδιού, επιχείρημα που δεν ευσταθεί στις μικρές ηλικίες (ούτε καν στις μεγαλύτερες).

Από την άλλη, ένα μικρό «φθηνό», γρήγορο γεύμα αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο φθηνό όσο και αθώο, δηλαδή κρύβει κινδύνους. Στην Αμερική, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να αποσύρει μια ελαττωματική τοστιέρα ή ένα επικίνδυνο παιδικό παιχνίδι αλλά δεν μπορεί να αποσύρει τόνους μολυσμένου κρέατος. Επικίνδυνα κρέατα δεν προμηθεύονται μόνο τα φαστ φουντ αλλά και τα καταστήματα ακόμη κι εμείς οι ίδιοι στα σπίτια μας χωρίς να αντιλαμβανόμαστε την ποιότητα των αγορών μας, ίσως ούτε καν το πόσο κοστίζει το χρήμα όταν επιλέγουμε το «έτοιμο φαγητό».

Η 16η Οκτωβρίου ήταν η Παγκόσμια Μέρα Διατροφής κι όπως σχολιάζεται με ερωτηματικό στο εξώφυλλο της έκδοσης του ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) Καταναλωτικά βήματα, «Παγκόσμια μέρα διατροφής ή παγκόσμια μέρα άγνοιας;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.