«Εμπρος πισω Συμπολιτες μου»

Περί της περιβόητης Προγεννητικής Αγωγής

Σας θυμίζει κάτι αυτή η φράση; Σίγουρα ναι. Κάποιοι ίσως να σκεφτήκατε τη γνωστή τηλεοπτική σειρά, κάποιοι άλλοι τον φίλτατο πρωθυπουργό μας ή καλύτερα τα ουκ ολίγα διαγγέλματα του. Βασικά αν ο κ. Μητσοτάκης είχε λίγο περισσότερη αυτογνωσία και μια γερή δόση χιούμορ θα έβγαινε να πει την παραπάνω φράση σε ένα νέο διάγγελμα. Ας φύγουμε όμως από τις υποθέσεις και ας πάμε στο –πολύ φλέγον θα έλεγα- δια ταύτα.

Πριν από περίπου δύο χρόνια ένας καθηγητής μου είπε το εξής: Οδεύουμε ολοταχώς προς ένα νέο Μεσαίωνα. Δεν το πίστεψα, ομολογώ πως γέλασα κιόλας. Κοιτάζοντας όμως τώρα πίσω και παρατηρώντας την επικαιρότητα στη χώρα μας, οφείλω να ομολογήσω πόσο δίκιο είχε και πόσα λίγα ξέραμε τότε. Σκεφτείτε το για 1-2 λεπτά, θυμηθείτε τις ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, αναπόφευκτα θα αναρωτηθείτε μα έχουμε 2022 γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Δυστυχώς η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολλά περισσότερα από όσα μπορώ να γράψω σε ένα μονάχα κείμενο, ας πούμε όμως κάποια πολύ βασικά:

Πρώτα από όλα, σας καλώ να θυμηθείτε εκείνο το περίφημο Συνέδριο Γονιμότητας, ναι εκείνο το άκρως επιστημονικό συνέδριο στο οποίο θα μας μιλούσαν για τη γυναικεία γονιμότητα ποιοι άλλοι; Μα φυσικά οι ιερείς και οι μητροπολίτες, οι πλέον υπεύθυνοι –καθόλου– για τέτοια θέματα. Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί «η ιστορία επαναλαμβάνεται» μας έλεγαν οι δάσκαλοί μας στο σχολείο και εμείς χασκογελούσαμε –εντάξει όχι όλοι– και ιδού η απόδειξη. Πέρσι ήθελαν Συνέδριο Γονιμότητας, φέτος ανακάλυψαν την Προγεννητική Αγωγή.

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να σχολιάσω πρώτα: την τρομακτική ομοιότητα των τίτλων, το ότι αναφέρονται μόνο στη γυναίκα ή το ότι και στα δύο πρωταρχικό ρόλο πήραν οι παπάδες; Γιατί όπως έχω ξαναπεί τι να την κάνουμε την επιστήμη όταν έχουμε παπά.

Τι είναι λοιπόν αυτή η περιβόητη προγεννητική αγωγή – που όλως τυχαίως καλύφθηκε τέλεια από την κακοκαιρία; Ο πρωταθλητής του παραλογισμού, τον οποίο φυσικά λάνσαρε με μια σειρά από βίντεο η υπουργός παιδείας. Επαναλαμβάνω: όλο αυτό που θα αναλύσουμε ευθύς αμέσως προοριζόταν για προβολή στα σχολεία, για να το παρακολουθούν παιδιά!

Προσωπικά δεν ήξερα καν ότι  η «προγεννητική αγωγή» υφίσταται σαν όρος, αλλά σαν καλό παιδί και εγώ έκατσα και μπορώ με σιγουριά να πω πως (παρα)μορφώθηκα.

Μια γυναίκα λοιπόν γίνεται μάνα από τη στιγμή που θα το σκεφτεί και όχι από τη στιγμή που θα αποκτήσει το παιδάκι της. Σαν να λέμε, δηλαδή, εγώ έγινα μάνα από τα 12-13 που πρωτοσκέφτηκα πως θα ήταν να έχω παιδί και τώρα στα 21 το έχω σκοτώσει με κάποιον τρόπο, αφού συνειδητοποίησα πια ότι δεν θέλω αυτό από τη ζωή μου. Υπερβολικό; Γελοίο; Τραγικό; Πολύ πιθανόν και όλα αυτά μαζί.

 Πάμε παρακάτω: η ομοφυλοφιλία δεν οφείλεται στο DNA  αλλά στο ότι η μητέρα ήθελε το παιδί να είναι αγόρι και τελικά ήταν κορίτσι και αντιστρόφως.  Τέτοιο συλλογισμό δεν έχει βγει να πει ούτε και πιο φανατικός ομοφοβικός του πλανήτη!

Οι άνθρωποι, όπως βλέπετε, είναι απίστευτοι: κατάφεραν να κλείσουν σε δύο μόλις παραγράφους τον ανορθολογισμό όλου του πλανήτη και να ακυρώσουν όλη την επιστημονική κοινότητα! Επιστήμονας βέβαια εγώ δεν είμαι σε καμία περίπτωση αλλά το κεφάλι μου ένιωσα την ανάγκη να το χτυπήσω. Ναι αυτά τα βίντεο με αυτές τις απόψεις ήθελε το υπουργείο να τα δείξει στα παιδιά!

Το θέατρο όμως δεν τελειώνει εδώ, έπεται και συνέχεια.

Τι μας λέει η διαφάνεια αυτή; Εσείς φταίτε για όλα! Γυναίκες και άντρες – μα πιο πολύ οι γυναίκες φυσικά. Έναν σύντροφο δικαιούστε για όλη σας τι ζωή, καλός/κακός δεν μας νοιάζει, γιατί αλλιώς μειώνεται η γονιμότητα σας. Ειλικρινά ένιωσα γελοία και χαζή και μόνο που σχημάτισα αυτή τη φράση. Λίγο έλειψε να γράψουν ότι μετά τις 2 εκτρώσεις δεν μπορεί μια γυναίκα να κάνει παιδί.

Θα ήθελα όμως να σταθώ και στα «δηλητήρια του περιβάλλοντος». Τι ακριβώς εννοούν με αυτό; Μήπως την κλιματική αλλαγή; Μήπως την άνευ προηγουμένου μόλυνση και υπερθέρμανση του πλανήτη; Γιατί αυτό είναι ίσως και ο μοναδικός πραγματικός λόγος που γεννήσεις και γονιμότητα μειώνονται όλο και περισσότερο. Το πραγματικά  γελοίον όμως του πράγματος έγκειται στο ότι τα ίδια άτομα που δεν κάνουν τίποτε για την προστασία του περιβάλλοντος είναι τα ίδια άτομα που το

επικαλούνται ως αιτία μείωσης του πληθυσμού.

Και για το τέλος φυσικά άφησα το καλύτερο επιχείρημα με διαφορά:

Οφείλουμε πάντως να παραδεχτούμε την εφευρετικότητα αυτών που το σκεφτήκαν. Ξεπερνά άνετα ότι μπορεί να έχει ειπωθεί από την επιστημονική κοινότητα για την περίοδο της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας. Δεν θα πω τίποτε άλλο εκτός από ένα ερώτημα: αν η μητέρα αυτή θαύμαζε ελληνικά αγάλματα και η κόρη της κέρδισε τα καλλιστεία, τότε τι μπορεί να θαύμαζαν οι μητέρες όλων αυτών που επινόησαν αυτήν την «εξαίρετη» προγεννητική αγωγή; Η απάντηση στη φαντασία σας.

Για το καλό βέβαια όλων μας και χάρη στα social media το θέμα αυτό πήρε τεράστια διάσταση κατακρίθηκε ως αναχρονιστικό , σεξιστικό και πολλά άλλα κοσμητικά επίθετα που η αγωγή μου δεν μου επιτρέπει να τα παραθέσω εδώ. Αυτήν την αγωγή χρειάζονται και τα παιδιά – όχι την προγεννητική ή ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί στο μέλλον η κ. Κεραμέως.

Τον Ιούνιο του 2021 επιχειρήθηκε το «Συνέδριο Γονιμότητας»  με στόχο τη γυναίκα φυσικά, αφού αυτή ευθύνεται για τη μείωση των γεννήσεων. Τον Ιανουάριο του 2022 –ούτε καν έναν ολόκληρο χρόνο μετά- επιχειρήθηκε η «Προγεννητική Αγωγή» και πάλι με στόχο τη γυναίκα, αφού αυτή ευθύνεται και για την ομοφυλοφιλία και για το να διαιωνίσει το είδος, αφού προορισμός όλων των γυναικών σε αυτή τη ζωή θα έπρεπε να είναι ο γάμος από τα 20 και η μητρότητα – όλα τα άλλα είναι τα κακά του δυτικού τρόπου ζωής

Για να το κλείσουμε , λοιπόν, γιατί πολύ αξία του δώσαμε ήδη. Τον Ιούνιο του 2021 επιχειρήθηκε το «Συνέδριο Γονιμότητας»  με στόχο τη γυναίκα φυσικά, αφού αυτή ευθύνεται για τη μείωση των γεννήσεων. Τον Ιανουάριο του 2022 –ούτε καν έναν ολόκληρο χρόνο μετά- επιχειρήθηκε η «Προγεννητική Αγωγή» και πάλι με στόχο τη γυναίκα, αφού αυτή ευθύνεται και για την ομοφυλοφιλία και για το να διαιωνίσει το είδος, αφού προορισμός όλων των γυναικών σε αυτή τη ζωή θα έπρεπε να είναι ο γάμος από τα 20 και η μητρότητα – όλα τα άλλα είναι τα κακά του δυτικού τρόπου ζωής. Κοινό σημείο αυτών των δύο είναι: η ακύρωση τους μετά από τη δημόσια κατακραυγή που δέχτηκαν. Θα μου πείτε τώρα «μα εν τέλει ακυρώθηκαν, άρα όλα καλά» σωστά; ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΟΧΙ.

Και οι δύο αυτές απόπειρες στοχοποίησης συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή της εκκλησίας – που αντικειμενικά καμία δουλεία δεν είχε εκεί- και την γενικότερη συμπεριφορά των κυβερνώντων πολιτικών, δείχνουν μόνο ένα πράγμα: θέλουν να μας γυρίσουν πίσω aka σε έναν νέο Μεσαίωνα.

Όλο αυτό που ζούμε είναι μια διαρκής δοκιμή, δοκιμή των ορίων της κοινωνίας, δοκιμή των αντοχών μας, του πόσου οπισθοδρομισμού  θα ανεχτούμε. Αλλιώς γιατί μια κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει ένα σχέδιο και 2 εβδομάδες μετά να το πάρει πίσω – και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε 7 μήνες;

Ελπίζω να έχω καταφέρει κάτι μέσα από αυτό το κείμενο, γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που πρεσβεύουν τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν πολλοί που ακόμα προτιμούν να φωνάξουν τον παπά παρά ένα γιατρό, υπάρχουν ακόμα άτομα που θεωρούν τη γυναίκα αντικείμενο και αποδιοπομπαίο τράγο όλων των κακών της κοινωνίας. Θέλουν να πάμε εμπρός πίσω, ας μη το επιτρέψουμε να συμβεί.

*Η Ειρήνη Στεργίου είναι φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.