«Ε οχι, αυτο δε γινεται»

Της Έκδοσης

Τη χώρα που ζούμε ένα είναι σίγουρο: δεν θα βαρεθούμε ποτέ να εκπλησσόμαστε. Όλο και κάτι θα βρεθεί που να μας κάνει να αναφωνούμε «ε όχι, αυτό δεν γίνεται!».
 
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που φέρει τον τίτλο «Σύσταση για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων (delivery)» και ένεκα των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα «συστήνει στους εργοδότες, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους, να εφοδιάσουν τους διανομείς άμεσα με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κ.λπ.), ώστε υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες να διασφαλίζεται επαρκώς η υγεία και η ασφάλειά τους».
 
Σε πολλούς ίσως, η παραπάνω ανακοίνωση, να φαίνεται πως δείχνει την κοινωνική ευαισθησία του υπουργείου. Κατά την ταπεινή μας όμως άποψη αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του πόσο διαστρεβλωμένα έχουν γίνει τα πράγματα στην εποχή που ζούμε. Και εξηγούμαστε: το υπουργείο εργασίας είναι εκείνο το υπουργείο που στο πλαίσιο της εκτελεστικής εξουσίας που ασκεί είναι επιφορτισμένο με το να προωθεί εκείνες τις νομοθετικές πρωτοβουλίας που να προάγουν και να προστατεύουν την εργασία στην χώρα μας. Και έχει εκείνες τις δομές ώστε να ελέγχει αν αυτά που νομοθέτησε εφαρμόζονται.
 
Στη χώρα που ζούμε βέβαια το παραπάνω παραδεδομένο σχήμα μόνο σε θεωρητικό επίπεδο υπηρετείται. Αλλά τουλάχιστον αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας μέχρι τώρα ήταν άρρητη στον δημόσιο λόγο. Πλέον όμως ανερυθρίαστα αρχίζει να περνά και να εκφράζεται δημοσίως.
 
Το υπουργείο εργασίας αν θέλει να δείξει την ευαισθησία του προς τους εργαζομένους έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι για να προωθήσει και να διασφαλίσει ένα  πλαίσιο προστασίας για εργασιακούς κλάδους που κρίνει ότι είναι περισσότερο ευάλωτες σε συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν είναι κοινωνικός φορέας για να απευθύνει συστάσεις, είναι αυτό που οφείλει να φροντίζει ότι οι νόμοι τηρούνται. Εκτός και αν «ε όχι, αυτό δε γίνεται»
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.