Δυστυχως απλα περιμενουμε τον επομενο Αλκη

Της έκδοσης

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, κατά την άγρια οπαδική επίθεση τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης (με εκτιτέα τα 20 έτη).

Και ενώ το κεφάλαιο αυτής της επίθεσης φαίνεται να κλείνει, παρόλο το σοκ που είχε επικρατήσει, και τις καλές προθέσεις που είχαν εκφραστεί μετά την επίθεση, δυστυχώς η διαπίστωση είναι πως μείναμε μόνο εκεί, στις προθέσεις.

Και αυτό γιατί από την ημέρα της δολοφονίας μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, περιστατικά οπαδικής βίας έχουν καταγραφεί σε Ιωάννινα, στη Λιβαδειά, στην Καβάλα και Αττική (φυσικά), με 21 συλλήψεις μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023, και ακόμα περισσότερες υποθέσεις σε στάδιο προανάκρισης.

Επιθέσεις με σουγιάδες, μαχαίρια, αλλά και λοστούς, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, και είναι πολύ πιθανό ότι ακόμα δεν θρηνήσαμε και άλλο νεκρό μόνο από τύχη.

Ο χουλιγκανισμός, όπως λεγόταν παλιά η οπαδική βία, δεν είναι καινούριο φαινόμενο, ούτε αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αν και μάλλον είμαστε από τους τελευταίους στην Ευρώπη που τον κρατάμε και εντός των γηπέδων, και φυσικά δεν είναι εύκολο να λυθεί, μιας και πρόκειται για κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα, για το οποίο τουλάχιστον εμείς δεν θα προσποιηθούμε ότι έχουμε τις λύσεις, ή ότι αυτές είναι εύκολες.

Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι και αυτοί που ασχολούνται με τον αθλητισμό, σε επίπεδο φορέων ή και ομάδων, δεν φαίνεται να έχουν τη λύση, και ακόμα χειρότερα, δεν φαίνεται να έχουν κάποια πρόθεση να την αναζητήσουν.

Έτσι πορευόμαστε, υπνοβάτες, μέχρι να μας ξυπνήσει ο επόμενος Άλκης, ποτάμια συγκίνησης να τρέξουν για μερικές μέρες, και μετά να επιστρέψουμε στο κανονικό πρόγραμμα, με λοστούς και σουγιάδες να βγαίνουν όπως και πριν. Ας μην ξεχνάμε πως στην επίθεση στον Άλκη, ένα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν και δρεπάνι, που δείχνει την άνεση με την οποία κυκλοφορούσαν οι, καταδικασμένοι πλέον, με θανάσιμα όπλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.