Δουρειος ιππος το νεο νομοσχεδιο για τον e-ΕΦΚΑ

Το νέο νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να κατατεθεί προς ψήφιση τον Ιανουάριο στην Βουλή, στοχεύει να διαμορφώσει νέο οργανόγραμμα και συνθήκες εργασίας στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Ένα οργανόγραμμα που ο Υπουργός απέφυγε να αναδείξει στην παρουσίαση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αφήνοντας έτσι πολλά κενά και θολά σημεία.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού το νομοσχέδιο αυτό που  εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, είναι ένα καθαρά εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο που βασίζεται σε 8 βαρυσήμαντες αλλαγές.

Υπάρχουν όμως βάσιμες υποψίες οι οποίες καταρρίπτουν τον κατά τον κ. Χατζηδάκη επικοινωνιακό  εκσυγχρονισμό του φορέα και που αποδεικνύουν περίτρανα για ακόμη μια φορά τον αργό και βασανιστικό θάνατο του ΕΦΚΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης αδυνατεί να ξεφύγει από το νεοφιλελεύθερο πατερν,  καθώς είναι ολοφάνερο πως ενισχύει οικονομικά τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως ακριβώς έγινε με την ΔΕΗ και  την Ολυμπιακή, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ορατά και μας επηρεάζουν ακόμη και σήμερα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι παρακάτω 8 αλλαγές το μόνο που θα προσφέρουν είναι τελικά ο κατακερματισμός και ο πλήρης αποσυγχρονισμός του φορέα. 

  • Η εισαγωγή νέων Διευθυντικών Στελεχών (Goldenboys) από τον ιδιωτικό τομέα, με τεράστιες αμοιβές, άνευ ενιαίου μισθολογίου και ΑΣΕΠ. Από την πρώτη κιόλας αλλαγή διακρίνει κανείς δια γυμνού οφθαλμού την πλήρη ιδιωτικοποίηση του φορέα, ενώ η αρχή έχει ήδη γίνει με την εντελώς αποτυχημένη προσπάθεια εμπλοκής των ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, στην έκδοση των συντάξεων.
  • Η άμεση πώληση ακινήτων του φορέα  με την σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού.
  • Η αλλαγή του οργανογράμματος από ιδιώτες Μanagers και η παραχώρηση διευθύνσεων σε ιδιωτικές εταιρείες. Παραλήφθηκε δε οποιαδήποτε αναφορά σε όλα τα παραπάνω με ιδιαίτερη πολιτική μαεστρία στην παρουσίαση του ΝΣ.
  • Η επιλογή νέων διοικητών από τον ίδιο τον Υπουργό.
  • Τα μπόνους, από χρήματα του ελληνικού λαού, σε υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει το τηλεφωνικό κέντρο του 1555 και που για το οποίο δαπανάται το κόστος των 12.000.000 ευρώ κάθε χρόνο.
  • Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με παιδαριώδη προχειρότητα άνευ προκήρυξης και κριτηρίων, αλλά με προσλήψεις επιλαχόντων που προέρχονται από άλλους διαγωνισμούς.
  • Οι προσλήψεις συμβασιούχων χωρίς κριτήρια και διαδικασίες ΑΣΕΠ.
  • Και τέλος, το ευέλικτο σύστημα προμηθειών (fast track διαδικασιών) που υπόσχεται το ΝΣ. Ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο πάρα ένα κάλεσμα συνεργασίας σε μία Αθηνοκεντρική ελίτ ολιγαρχών για απευθείας αναθέσεις, που θα έχει ως αποτέλεσμα την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Tέλος αξίζει να τονισθεί ότι αυτή η Αντισυνταγματική κίνηση (καθώς καταπατάται το άρθρο 22 παρ. 5 ), θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πρακτικές.

Ξεπουλώντας  τις  δημόσιες υπηρεσίες του Κοινωνικού Κράτους έναντι της προώθησης των ιδιωτικών συμφερόντων απαξιώνονται με χυδαίο τρόπο τόσο οι εργαζόμενοι όσο και ο ίδιος ο φορέας, ενώ παράλληλα δημιουργείται η παντελώς λανθασμένη εντύπωση πως ο Υπουργός Εργασίας ήρθε για να σώσει τον ΕΦΚΑ. Δυστυχώς όμως για τον συγκεκριμένο φορέα το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνο δεν θα καταφέρει να τον σώσει, αλλά αντιθέτως θα αποτελέσει την χαριστική βολή.

Στην πολιτική, ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα

Βλαδίμηρος Ιλιτς Λένιν, Σοβιετικός ηγέτης 1870-1924

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.