Διαλογοι για την επαναλειτουργια του εργοστασιου της ΕΝ ΚΛΩ

Δυο κείμενα* σήμερα στη σελίδα που και τα δυο αφορούν στην εξαγγελία για το άνοιγμα του εργοστασίου της ΕΝ ΚΛΩ. Απαισιόδοξα και τα δυο ή στο πλαίσιο του ρεαλισμού; Ο χρόνος θα δείξει…

Φρούδες ελπίδες;

Του Γιάννη Σωτηριάδη, δημοσιογράφου

Έρχεται ο Σκουρλέτης, φεύγει ο Λαφαζάνης και μαζί του ο λάτρης της δραχμής Γιάννης Τόλιος. Οι πολιτευτές της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης φρούδες ελπίδες μοίρασαν περί της Λειτουργίας του εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας, εν’ όψει των εκλογών του Φθινοπώρου. Αντιγράφουν τις κουταμάρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μυαλό δεν βάζουν οι πολιτικάντηδες. Τίποτα το σίγουρο δεν υπάρχει καμιά κυβερνητική απόφαση δεν υπάρχει, λόγια του αέρα προς το παρόν.
Ο Γιάννης Τόλιος στις 20 Απριλίου του 2015 δήλωσε για την επαναλειτουργία των ανενεργών βιομηχανιών: «Σήμερα υπάρχουν πολλές κλειστές επιχειρήσεις που μπορούν να επαναλειτουργήσουν με λίγα σχετικά κεφάλαια, εφόσον ρυθμιστούν τα παλιά χρέη. Έτσι θα ανακτηθούν χαμένες θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί η παραγωγή, το εισόδημα, οι εξαγωγές κ.ο.κ. Ενδεικτικά αναφέρω τον όμιλο “Κλωστηρίων Ναούσης” που υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο επανεκκίνησης, αν ρυθμιστούν τα χρέη. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τις χαλυβουργίες, κ.ά. Εκτός από συγκεκριμένα σχέδια και πολιτική βούληση, χρειάζεται επίσης ενίσχυση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων». Δηλαδή αν δεν πέσει πρώτα το «μαλί τα παλιά χρέη» στους πιστωτές τίποτε δεν προχωράει…
 Απλά η Αριστερή Πλατφόρμα της Ροδόπης θα έχει απασχόληση θα διαμαρτύρεται στην επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα… μέχρι να ρυθμιστούν τα παλιά χρέη… 

Goodbye and good luck ‪#‎StopPopulism

Του Σταμάτη Κουρούδη, συντονιστή Βιομηχανίας του Ποταμιού


Επειδή τις τελευταίες μέρες επανήλθε το θέμα της επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας από τον ΓΓ Βιομηχανίας Τόλιο http://xronikagr.blogspot.gr/2015/04/blog-post_21.html και για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο και ιδιαίτερα τους πρώην εργαζομένους στην εταιρεία άλλη μια φορά (που τόσο ταλαιπωρήθηκαν στην περιοχή μας) να πούμε κάποια πράγματα.

1.Τα κλωστήρια στην Ελλάδα, ο βασικός κλάδος της βιομηχανίας στην Ελλάδα κάποτε (τόσο σαν ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών όσο και σαν ποσοστό απασχόλησης εργαζομένων) έχουν σχεδόν όλα κλείσει. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα η κατανάλωση βαμβακιού στη χώρα μας που ήταν κάποτε 180.000 τόνοι, έπεσε φέτος κάτω από τις 20.000, ακριβώς γιατί ελάχιστα κλωστήρια λειτουργούν. Αυτό είναι μια εξέλιξη σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΕΕ), γιατί η κλωστοϋφαντουργία σαν βιομηχανία εντάσεως εργασίας πηγαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν κλπ). Εδώ, στο http://www.thrakika.gr/upload/iblock/001/Site%202013-14.pdf, μπορεί κανείς να βρει στοιχεία και διαγράμματα. Επομένως σίγουρα δεν είναι ο κλάδος στον οποίο θα στηριχθεί η βιομηχανική ανάκαμψη της Ελλάδας.
2. Επειδή εδώ στη Κομοτηνή έχουμε και μια καλύτερη εικόνα των εγκαταστάσεων, ξέρουμε ότι μετά από τόσα χρόνια που είναι κλειστά τα εργοστάσια έχει πραγματικά απαξιωθεί ο μηχανολογικός τους εξοπλισμός.
3. Η δύναμη της εταιρείας ήταν κυρίως οι πελάτες της στο εξωτερικό. Αυτοί όλα αυτά τα χρόνια στράφηκαν αλλού και είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι σε αυτά τα χρόνια του έντονου ανταγωνισμού θα μπορέσει να ξαναβρεί μερίδια αγοράς.
4. Το πιο σοβαρό πρόβλημα όμως είναι ότι η εταιρεία είναι υπό εκκαθάριση και νομικά δεν υπάρχει τρόπος να επαναλειτουργήσει. Το προσπάθησε και η Κατσέλη όταν ήταν υπουργός και δεν γίνονταν.
Επομένως ο Λαπαβίτσας με τον Τόλιο ας κάνουν μια προσπάθεια να ξαναδημιουργηθεί μια βιομηχανία στην Ελλάδα που να βασίζεται στην ανταγωνιστικότητά της και ας αφήσουν τις ιστορίες παραπλάνησης των πρώην εργαζομένων της εταιρείας, που τόσο πολύ θυμίζουν τις παλαιοκομματικές τακτικές και των προηγούμενων κυβερνήσεων για να μαζεύουν ψηφαλάκια.
 
Υ.Γ.: Τελευταία φορά που μιλώ για την υπόθεση των εργοστασίων του Ομίλου Λαναρά (με τα οποία είχα άμεση σχέση εδώ στη Κομοτηνή) και τη δήθεν επαναλειτουργία τους:
Η κοροϊδία των εργαζομένων και του κόσμου γενικότερα, για να μαζεύονται ψήφοι, ξεκίνησε επί Κυβέρνησης Καραμανλή , συνεχίστηκε επί Παπανδρέου κλπ. Όποιος τη πιστεύει ακόμη και σήμερα, είναι 100% δική του ευθύνη. Δεν μπορώ να δείξω καμιά συμπάθεια. Ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες: Ένας Γεν. Γραμματέας που με τον ανασχηματισμό πάει σπίτι του υπόσχεται μια μέρα πιο μπροστά ότι “συνεταιρισμός” των εργαζομένων με τις χρεοκοπημένες και κλειστές τράπεζες θα λειτουργήσει εργοστάσια που είναι κλειστά εδώ και χρόνια σε ένα κλάδο που μόνο στην Ασία λειτουργεί.. Goodbye and good luck ‪#‎StopPopulism

 
*Αντλήθηκαν από τις σελίδες τους στο fb

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.