Διακοπες στην Τουρκια για τους Βαλκανιους

Για πάνω από 30% μείωση των τουριστών της Βόρειας Ελλάδας, που προέρχονται από τα Βαλκάνια, κάνουν λόγο οι τουριστικοί πράκτορες της περιοχής της Καβάλας μέχρι στιγμής. Σχεδόν 50.000 λιγότερες θα είναι οι διανυκτερεύσεις εν συγκρίσει με πέρυσι, αφού πλέον η περιοχή θεωρείται ακριβός προορισμός για τους Σκοπιανούς, τους Βούλγαρους τους Σέρβους αλλά και τους τουρίστες από την πρώην Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι ήταν και οι περισσότεροι που έρχονταν για διακοπές στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι πράκτορες, οι περισσότεροι από αυτούς θα περάσουν τις διακοπές τους στην Τουρκία, αφού τα τουριστικά πακέτα με προορισμό την Τουρκία θεωρούνται σαφώς φτηνότερα. Για παράδειγμα, οι 10 διανυκτερεύσεις με πρωινό στην Χαλκιδική στοιχίζουν 500 ευρώ, ενώ με τα ίδια χρήματα στα παράλια της Τουρκίας περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια και όλα τα γεύματα.

Μεγάλο πρόβλημα είναι κι αυτό της βίζας που υποχρεούνται να βγάλουν οι τουρίστες από αυτές τις χώρες. Για την Ελλάδα η αίτηση για βίζα πρέπει να γίνει πριν τρεις μήνες και η βίζα στοιχίζει 35 ευρώ, ενώ στην Τουρκία η χορήγησή της γίνεται άμεσα και στοιχίζει μόνο 10 ευρώ. Χώρια που εν όψει των αυστηρών μέτρων που πάρθηκαν για την περυσινή Ολυμπιάδα κι ακόμη συνεχίζονται, μεγάλες είναι οι δυσκολίες που συναντούν οι τουρίστες και στα σύνορα.

Γεγονός πάντως είναι ότι το «οικονομικό» θεωρείται το σημαντικότερο κίνητρο για τους ευρωπαίους τουρίστες οι οποίοι δεν έχουν επηρεαστεί από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Κουσάντασι, το οποίο είναι ένα από τα δημοφιλή θέρετρα της γείτονος χώρας.

Από τουρισμό πάμε λοιπόν κι εμείς εδώ στη βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη καλά…

Είναι που είμεθα το «παράθυρο» των βαλκανίων στην Ευρώπη! Βεβαίως!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.