Δεν εχει μονο ο Ιμερος προβλημα με το λιμανι του

Της έκδοσης

Το θέμα του λιμανιού του Ιμέρου, και την ανάγκη να βρεθεί μόνιμη λύση ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στους ψαράδες αλλά και την ευρύτερη περιοχή, είναι λίγο πολύ γνωστό, και μας έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές.

Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για το πώς μπορεί να λυθεί το θέμα σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων, όμως φαίνεται πως υπάρχουν και άλλα λιμάνια για τα οποία οι κάτοικοι ζητούν παρεμβάσεις και επεκτάσεις.

Πρόσφατα είδαμε την ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου κατοίκων Σκάλας Αβδήρων, την οποία προσυπογράφουν και άλλοι σύλλογοι της περιοχής, με την οποία τονίζεται όχι προς το Λιμενικό Ταμείο, αλλά τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, ότι το λιμάνι των Αβδήρων από κατασκευής του, δεν παρέχει δυστυχώς ασφάλεια στα ελλιμενισμένα σκάφη, επαγγελματικά, ερασιτεχνικά και τουριστικά, σκοπό για τον οποίον χτίστηκε, ένα κοινό πρόβλημα, όπως φαίνεται, στα λιμάνια της περιοχής (ας μην ξεχνάμε τα προβλήματα που είχε το λιμάνι της Μάκρης).

Αφού αναφέρουν τα προβλήματα που υπάρχουν, καταθέτουν τις προτάσεις τους, που περιλαμβάνουν επέκταση του ανατολικού λιμενοβραχίονα, κατά 50 έως 100 m και ίσως εκβάθυνση και κάποια δίοδο εκτόνωσης στον δυτικό λιμενοβραχίονα.

Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν, κάτι που χρειάζεται χρηματοδότηση, και στη συνέχεια να υλοποιηθούν, κάτι που χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση, και εδώ προφανώς έρχεται η Περιφέρεια, μιας και όπως γνωρίζουμε και από την περιοχή μας, από εκεί συνήθως έρχεται η χρηματοδότηση για μελέτες, ή και από χρηματοδοτικά προγράμματα, πολλά από τα οποία όμως, ούτως ή άλλως ελέγχει η Περιφέρεια.

Αυτό που μας προβληματίζει είναι πως το Λιμενικό Ταμείο καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από ζητήματα σε όλα τα λιμάνια της δικαιοδοσίας του, όμως πρέπει να επαφίεται, σε κάθε περίπτωση, στην καλή θέληση των τοπικών ή περιφερειακών αρχών για να βρεθούν οι πόροι, ακόμα και για βασικά ζητήματα. Δεν γνωρίζουμε πως δουλεύει το μοντέλο σε άλλες περιοχές, όμως θα πρέπει να διαπιστώσουμε πως στην Ξάνθη και την Ροδόπη, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

Βέβαια στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη χρημάτων, μιας και αν αυτά υπάρχουν, όλα βρίσκουν τον δρόμο τους, όμως σε εποχές στενότητας, θα πρέπει να ενισχύουμε την συνεργασία, για να βγάλουμε μια άκρη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.