Δασικες πυρκαγιες και εθελοντες δασοπυροσβεστες

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στο δάσος της Νυμφαίας από αμέλεια κάποιου πολίτη μας ξύπνησε από το λήθαργο και επικαιροποίησε ένα κίνδυνο που ελλοχεύει κάθε καλοκαίρι, όσο κι αν ελπίζουμε πως η φύση δεν θα ξεσηκωθεί εναντίον μας.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στο θέμα της δασοπυρόσβεσης είναι οι εθελοντές. Σε αυτή όμως την περίπτωση πολλές φορές το μεράκι μόνο του δεν φτάνει να καλύψει όλες τις ελλείψεις. Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες είναι ένας θεσμός που δυστυχώς δεν έχει προβληθεί. Θα μπορούσε όμως να προσφέρει πολλά ιδίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τόσο η πυροσβεστική όσο και οι δασική υπηρεσία διαμαρτύρονται και δικαίως για το μικρό αριθμό προσωπικού. Ίσως ένα μέρος των δραστηριοτήτων τους που αφορά στη δασοπυροφύλαξη ή στον έγκυρο εντοπισμό των εστιών φωτιάς να μπορούσε να αποδοθεί σε ομάδες εθελοντών. Θα πρέπει όμως αυτοί να αποκτήσουν τη στοιχειώδη εκπαίδευση για να ανταποκριθούν στα συγκεκριμένα καθήκοντα. Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει η πολιτεία να φροντίσει για την κατασκευή περισσότερων πυροφυλακίων, κατάλληλων και για διανυκτέρευση. Ο καθαρισμός των δασών, η σήμανση μονοπατιών είναι μερικά ακόμα πράγματα στα οποία μπορούν να συνεισφέρουν οι εθελοντές.

Η αρνητική συμπεριφορά προς τη φύση όλων μας, πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα για το υψηλό ποσοστό πυρκαγιών από αμέλεια.

Πριν λοιπόν είναι αργά ας ευαισθητοποιηθούμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.