Χριστιανικη ελληνικη δημοκρατια;

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, σ’ έναν από τους συνηθισμένους πύρινους λόγους του τάχτηκε κατά του σχεδίου Ανάν και κάλεσε τους ελληνοκύπριους να το καταψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Πέρα από την αποδοχή ή όχι του σχεδίου από τη μεριά του, βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμα μια ωμή παρέμβαση του Χριστόδουλου στην πολιτική ζωή του τόπου.

Μια παρέμβαση που εκτός των άλλων περιείχε και επικλήσεις σε νεκρούς του εμφυλίου.

Η κυβέρνηση όπως ήταν αναμενόμενο δεν πήρε θέση στη νέα αυτή πρόκληση του Αρχιεπισκόπου. Αντιθέτως, αυτή η σιωπή της, δύναται να υποδηλώνει το φόβο της να συγκρουστεί με το εκκλησιαστκό κατεστημένο της χώρας, ή ακόμα χειρότερα την αποδοχή των όσων αυτό εκφράζει.

Και να υποθέσουμε ότι, αν σε ένα μελλοντικό λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερθεί πάλι σε αλησμόνητες και αλύτρωτες πατρίδες, σε φασιστικές γειτονικές κυβερνήσεις, ή σε οτιδήποτε άλλο έχει πει κατά καιρούς, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ποιεί την νήσσα και θα αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Εν έτει 2004 ο κ. Χριστόδουλος συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να ενεργεί κατά το δοκούν και να μιλάει επί παντός επιστητού.

Σε καμία περίπτωση δεν έχει δικαίωμα να θέτει στο λαό εκβιαστικά διλήμματα, να υπενθυμίζει εμφυλιακά σύνδρομα και να τοποθετεί το σύνολο της εκκλησίας στη θέση του πολιορκητικού κριού, στην αγωνιώδη προσπάθεια του να εδραιώσει τον παρεμβατικό του ρόλο ως πολιτικού παράγοντα.

Δυστυχώς όμως ο κ. Χριστόδουλος βρίσκει πρόσφορο έδαφος και κάνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις, αφού η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει τη δύναμη ή τη διάθεση να τον περιορίσει.

Αν στόχος του Αρχιεπισκόπου είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε χριστιανική δημοκρατία τότε θα πρέπει να περιμένουμε ωμότερες παρεμβάσεις στα κυβερνητικά θέματα στο μέλλον.

Άλλωστε η κυβέρνηση από τότε που ήταν αντιπολίτευση ακόμα, είχε δείξει σημάδια αποδοχής του ρόλου που επιδιώκει ο Μακαριώτατος. Και από την επομένη των εκλογών έσπευσε να δηλώσει την υποταγή της στις διαθέσεις Του.

Είναι καιρός να κοιτάξει ο κ. Χριστόδουλος τα του οίκου του, ο οποίος βοά από πάσης φύσεως σκάνδαλα και αναδύει μια έντονη δυσοσμία και να αφήσει κατά μέρος τις πολιτικές παρεμβάσεις.

Ας κοιτάξει τις μητροπόλεις που παραμένουν ακέφαλες εδώ και ένα χρόνο, το «ξέπλυμα χρήματος» που γίνεται σε πολλές ενορίες, τα ροζ ταξίδια ορισμένων μητροπολιτών του σε εξωτικά νησιά και πολλές άλλες περιπτώσεις που δεν είναι του παρόντος.

Και ας μην ξεχνά, ότι ο ελληνικός λαός και κρίση έχει και μνήμη διαθέτει. Και δεν δύναται να ξεχάσει την, αν μη τι άλλο, περίεργη στάση του την περίοδο της επταετίας όπως ο ίδιος αρέσκεται να την ονομάζει αποφεύγοντας, τη απαγορευμένη για αυτόν λέξη χούντα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.