«Χαλκινη» η ΠΑΜ-Θ στις αιολικες εγκαταστασεις

Της έκδοσης

Στην τρίτη θέση των ελληνικών Περιφερειών σε σχέση με τις αιολικές εγκαταστάσεις που φιλοξενεί βρίσκεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σύμφωνα με την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

«Πρωταθλήτρια» Περιφέρεια αιολικών εγκαταστάσεων ανακηρύσσεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία φιλοξενεί 1837 MW (41%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619 ΜW (14%), ενώ η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 501 MW (11%) τερματίζει τρίτη.

Σύμφωνα με την στατιστική κατά το 2021 συνδέθηκαν στο δίκτυο 128 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 338,3 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 340 εκατ. ευρώ.

Το δεδομένο αυτό αποτελεί μεν αύξηση 8,2% σε σχέση με το τέλος του 2020, ωστόσο ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης βαίνει μειούμενος σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2020, κατά 43%, γεγονός που αποδίδεται μεταξύ άλλων στην αυξημένη γραφειοκρατία και τα διοικητικά εμπόδια αλλά και στις ποικίλες καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας.

Την μείωση επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος, ο οποίος έκανε λόγο για μειωμένη ετήσια ανάπτυξη τόσο σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια όσο και σε σχέση με αυτή που έχει ανάγκη η χώρα.

«Ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης τιμών των ορυκτών καυσίμων, η ανάγκη για περισσότερα αιολικά πάρκα είναι πιο έντονη. Τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην χώρα μας προσφέρουν μια ανακούφιση τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία που πιέζονται από τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος. Και θα συνεχίσουν δυστυχώς να πιέζονται, όσο παραμένουμε τόσο εξαρτημένοι από τα ορυκτά καύσιμα και ο λογαριασμός του καταναλωτή καθορίζεται από τις τιμές του φυσικού αερίου» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.