Μπροστα στο 6ο Περιφερειακο Αναπτυξιακο Συνεδριο

Στις 13 και 14 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή το 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο. Το συνέδριο αυτό, όπως και τα προηγούμενα πέντε, αποτελεί μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Στόχος της, είναι να συναντηθεί επί της ουσίας με τις τοπικές κοινωνίες, τους πολίτες και τους θεσμούς τους. Ασφαλώς σημαντική είναι και η συνεργασία εκ μέρους των περιφερειακών αρχών ανεξαρτήτως των πολιτικών τοποθετήσεων.
 
Με την έννοια αυτή αυτό το συνέδριο αποτελεί μια σημαντική τομή στα περιφερειακά και τοπικά πράγματα,  γιατί για πρώτη φορά  μια κυβέρνηση παίρνει την απόφαση να ακούσει τη φωνή των τοπικών κοινωνιών. Ό,τι αποφασιστεί στο διήμερο του συνεδρίου θα είναι ο κοινός τόπος του κυβερνητικού προγράμματος για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή , αλλά και των σχεδίων και των προτάσεων των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους.
Η συμφωνία αυτή θα επικυρωθεί από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου. Θα έχει προηγηθεί δουλειά δύο ημερών στο συνέδριο, όπου πλειάδα κεντρικών υπουργών θα συζητούν με τους φορείς και τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τα τραπέζια εργασίας θα είναι η ανάπτυξη, η υγεία, η παιδεία, η έρευνα,  η καινοτομία αλλά και το περιβάλλον και η οικονομία.
 
Το σημαντικό γεγονός του συνεδρίου αυτού είναι την επόμενη ημέρα. Θα υπάρξει μια μικρή ευέλικτη επιτροπή που θα λειτουργήσει ως ο εγγυητής της υλοποίησης των συμφωνηθέντων στο συνέδριο. Το γεγονός αυτό πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα όσα συμφωνηθούν και προκριθούν από το συνέδριο να γίνουν εφαρμόσιμη πολιτική για τον νομό μας και την περιφέρεια.
 
Ήδη έχει γίνει και σημαντική προσυνεδριακή δουλειά. Πριν από λίγες ημέρες  στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου βρέθηκαν στην Κομοτηνή και συναντήθηκαν με πλειάδα φορέων της πόλης καθώς και με τους αιρετούς του νομού.  Συγκεκριμένα, τα  στελέχη αυτά άκουσαν και κατέγραψαν τις προτάσεις όλων των φορέων που πήραν μέρος σε αυτή την διαδικασία , περίπου ήταν 40, και όλα αυτά αυτή την στιγμή μελετώνται από τα αρμόδια υπουργεία. Στόχος, αποτελεί τα έργα να είναι ώριμα να επεξεργαστούν άμεσα και ειδικότερα να δωθεί  προτεραιότητα σ΄αυτά, τα οποία χρήζουν περισσότερης επεξεργασίας. Στην περίπτωση που κατατεθεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι απαραίτητο να αρχίσει να δουλεύεται, έτσι ώστε να προχωράει η μετουσίωση της σε εφαρμοσμένη πολιτική.
 
Επίσης, όλη αυτή η διαδικασία γίνεται και για έναν ακόμη λόγο, η γνώμη των τοπικών κοινωνιών θα έρθει να συμπληρώσει τον αναπτυξιακό νόμο. Όλη αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί «επικοινωνιακό τέχνασμα», όπως μας κατηγορεί η αντιπολίτευση. Άλλωστε η μαζική συμμετοχή των πολιτών και των φορέων στα προηγούμενα πέντε συνέδρια διαψεύδει πλήρως αυτήν την κατηγορία.
 
Η διαδικασία αυτή αποτελεί μια ουσιαστική δημοκρατική τομή, γιατί εδράζεται στο αξιακό μας φορτίο. Οι συζητήσεις μας πραγματοποιούνται ανοιχτά και δημόσια με τους πολίτες και τους φορείς για τα μείζονα προβλήματα αλλά και για τα σχέδια τους όσον  αφορά στον τόπο τους. Επιπλέον, οι συζητήσεις μας αφορούν συγκεκριμένα  ζητήματα, τα οποία θέτουν, προβληματίζουν τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες , καθώς το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο αφορά το σύνολο των πολιτών και δεν είναι έργο μόνο μιας κυβέρνησης. Συμπερασματικά, το επιχείρημα αυτών που θεωρούν αυτήν την διαδικασία απλώς άσκηση επί χάρτου απορρίπτεται.
 
Τον Αύγουστο του 2018, όταν η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από τα προγράμματα επιτροπείας και έχοντας ήδη σημάδια ορατής ανάκαμψης της οικονομίας μας το ζητούμενο είναι η επόμενη ημέρα. Γιατί εμείς θέλουμε έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Θέλουμε μια ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, μια ανάπτυξη που τα αποτελέσματα της θα γίνουν ορατά και απτά από τους πολίτες και κυρίως αυτούς που επλήγησαν από την κρίση.
 
Το 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα γίνει στην Κομοτηνή παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έρχεται να σηματοδοτήσει αυτήν την επόμενη ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της προσυνεδριακής δουλειάς τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα του νομού και της περιφέρειας.  Και αυτό ήταν μόνο το πρώτο σημαντικό βήμα! Είμαστε βέβαιοι ότι αυτά που θα αποφασιστούν στο συνέδριο θα εφαρμοστούν συγκεκριμένα με ευεργετικά αποτελέσματα για τον τόπο και τους πολίτες του. Είμαστε βέβαιοι, πως το συνέδριο αυτό, όπως άλλωστε και τα πέντε προηγούμενα, θα είναι κατάμεστο από τη λαϊκή παρουσία και συμμετοχή. Γιατί αυτή η προσπάθεια ανάταξης του τόπου έχει ανάγκη όλους τους πολίτες εκείνους που μοχθούν καθημερινά και τίμια, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση.
 

*Ο Σταμάτης Σακελλίων είναι συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.