Μπορουμε και χειροτερα

Της έκδοσης

Μπορεί η χώρα μας να ανέβασε τον ελάχιστο μισθό, να βγήκε στις αγορές και να άντλησε 2,5 δις ευρώ, αλλά μέσα σε αυτό το περιβάλλον ευφορίας ήρθε μια είδηση που πάγωσε τα χαμόγελα στο στόμα: για ακόμα μια φορά, η Ελλάδα ήρθε δεύτερη, με τους γείτονές μας να μας παίρνουν τη νίκη από τα χέρια.
 
Αυτή τη φορά ήταν η Διεθνής Διαφάνεια που μας έφερε τα δυσάρεστα νέα, η οποία κατέταξε την χώρα μας δεύτερη από το τέλος στον Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 1995.
 
Την νίκη μας πήρε η Βουλγαρία, η οποία σύμφωνα με την κατάταξη του 2018 είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με “σκορ” 42 μονάδων (υποχώρησε κατά μία μονάδα σε σχέση με το 2017), ενώ ακολουθεί η χώρα μας που παρά την ειλικρινή και άξια προσπάθεια, μέσα σε ένα χρόνο «έχασε» μόνο τρεις μονάδες και πλέον συγκεντρώνει 45 μονάδες.
 
Σε σύνολο 180 χωρών η Ελλάδα έρχεται 67η και βρίσκεται σε χειρότερη θέση από χώρες όπως η Μαλαισία, η Κούβα, η Ρουάντα, η Μποτσουάνα και η Ουρουγουάη, όμως σημασία έχει πως ήρθαμε δεύτεροι για ακόμα μια φορά στην Ευρώπη.
 
Πέρα όμως από το αστείο του θέματος, θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους σκεπτόμενους κατοίκους της χώρας, όχι το ότι είμαστε δεύτεροι, η πρώτοι, η αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε και λίγο ψηλότερα, αλλά γιατί δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από τον πάτο.
 
Γιατί είναι εύκολο να λέμε ότι φταίνε οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, φορείς και υπάλληλοι, όμως η διαφθορά θέλει και να συμμετέχουν κάποιοι σε αυτή, αλλά, και αυτό είναι ακόμα χειρότερο, κάποιοι να κλείνουν τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα τους όταν γίνεται.
 
Έτσι ή θα περιφέρονται χαρούμενοι στην άγνοιά τους ή θα την ανέχονται, ελπίζοντας πως κάπως, κάπου, κάτι θα γίνει και αυτή θα εξαφανιστεί, ως δια μαγείας.
 
Για αυτό λοιπόν, αντί για ευχολόγια για κάθαρση και άλλα τέτοια καινοφανή και ιδιόρρυθμα, που ας είμαστε ειλικρινείς, δεν τα πιστεύει και κανένας, ας παραδεχτούμε ότι είμαστε ό,τι είμαστε, και θα πορευτούμε έτσι. Ίσως αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα, τότε ίσως ξυπνήσουμε και καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε όχι απλά τους εκάστοτε κυβερνώντες, αλλά και όλη μας τη νοοτροπία. Μέχρι τότε, ελπίζουμε στην πρώτη θέση…
 

*Το σκίτσο είναι της Έφης Ξένου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.