Αξιοσημειωτες αναλογιες με το 2011

Της έκδοσης

Ήταν το 2011 όταν η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ως υπουργός παιδείας, εισήγαγε νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Κατά το συνήθως συμβαίνον ο νόμος έμεινε στην «ιστορία» ως νόμος Διαμαντοπούλου και είχε ξεσηκώνει σφοδρές αντιδράσεις. Οι αναλογίες του Νόμου Διαμαντοπούλου  -τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τα διοικητικά των πανεπιστημίων- με τον νόμο-πλαίσιο που παρουσίασε η κ. Κεραμέως την Πέμπτη, νομίζουμε είναι εμφανείς.

Αξιοσημείωτη όμως είναι και η ταυτότητα της ρητορικής που χρησιμοποιούν τότε και τώρα οι δύο υπουργοί (και για να είμαστε ειλικρινείς κάθε υπουργός που παρεμβαίνει στην εκπαίδευση) για να υποστηρίξουν το νομοθέτημα. Ρητορική που δεν είναι άλλη από αυτή της προόδου και του εκσυγχρονισμού.

Το νομοσχέδιο τότε, παρότι ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις, ψηφίστηκε. Μόνο που στην ουσία δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τον πρόλαβαν οι εκλογές ένα χρόνο αργότερα. Το τι θα γίνει τώρα με το νομοσχέδιο δεν είμαστε σίγουροι. Μέχρι τώρα αν αι είναι ακόμα εξαιρετικά νωρίς δεν έχει καταγραφεί κάποια αντίδραση. Και βέβαια και να ψηφιστεί ο νόμος δεν ξέρουμε κατά πόσο θα εφαρμοστεί, αφού και πάλι σε ένα χρόνο έχουμε εκλογές.

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί όμως, αυτό θα σημαίνει πως στο μεταξύ διάστημα έχουμε χάσει τουλάχιστον 11 χρόνια «προόδου, ανάπτυξης και εναρμόνισης με το διεθνές γίγνεσθαι» στα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού το νομοθέτημα του 2011 εφαρμόστηκε από το 2022 και μετά…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.