Αβλεψια η αδιαφορια για το ταγμα Αζοφ;

Της έκδοσης

Αντιδράσεις προκάλεσε  η συμμετοχή στο μήνυμα που απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι προς την Ελληνική Βουλή, μέλους του «Τάγματος του Αζόφ», ο οποίος, αυτοσυστηνόμενος ως Έλληνας στην καταγωγή, αφού ανέφερε πως ο παππούς του πολέμησε στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών, συμμετέχει στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ.

Το τάγμα Αζόφ έχει συνδεθεί, από το 2014, με ακροδεξιούς και ναζιστικούς κύκλους της Ουκρανίας, και το οποίο έχει προβληθεί επανειλημμένα ως επιχείρημα από τη Ρωσία αλλά και από άλλους ως απόδειξη της ανάγκης «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις, που ουσιαστικά επισκίασαν την ομιλία Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή, πέρα από τους συμβολισμούς που αυτό ενέχει.

Και εδώ έρχεται το ερώτημα, τι γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση, για την συγκεκριμένη παρέμβαση, και γιατί έγινε αυτή. Είμαστε σίγουροι πως θα ακούσουμε πολλά τις επόμενες μέρες για το πώς ακριβώς φτάσαμε εδώ, αν και ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου χαρακτήρισε την συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος του μέλους «λανθασμένη και άστοχη».

Η ζημιά όμως έχει γίνει, και θα δούμε τις επόμενες μέρες πόσο μεγάλη είναι, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Παρόλα αυτά, όπως και στον πόλεμο στην Ουκρανία οι ίσες αποστάσεις δεν γίνονται αποδεκτές, το ίδιο ισχύει και για την συγκεκριμένη παρέμβαση, ιδίως σε μια αίθουσα στην οποία, μετά από μια μεγάλη πολιτική προσπάθεια, απαλλάχθηκε πριν από μερικά χρόνια από τα κατάλοιπα των ναζί στην χώρα μας, τα ορφανά των οποίων, απειλούν να επανέλθουν με την ψήφο χιλιάδων συμπολιτών μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.