Αβεβαιο το μελλον της γεωργιας

Μάθημα εμπέδωσης των μέτρων για τη γεωργία και των όρων της αναθεωρημένης ΚΑΠ θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υφυπουργού Γεωργίας στη Ροδόπη. Ο κ. Αργύρης δεν είπε τίποτα καινούργιο, αλλά επανέλαβε τα όσα κατά καιρούς λέγονται από τους ιθύνοντες και αφορούν στη γεωργία.

Ήρθε, λοιπόν, ο κ. Αργύρης να πει ότι όνειρο απατηλό αποδείχτηκε η «ευρωχλιδή» που έταζαν προ 20ετίας στους αγρότες οι θιασώτες της ΕΕ και πως τα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τα οποία θα έρεαν αφειδώς στην ελληνική γεωργία και θα επέφεραν ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας χρησιμοποιήθηκαν όχι για να προσαρμοσθεί στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και στη ριζική της αναδιοργάνωση αλλά για τη δημιουργία κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους των κυβερνώντων.

Ήρθε ο κ. Αργύρης και είπε ότι η μόνη διέξοδος για να αντεπεξέλθει η ελληνική γεωργία στον ανταγωνισμό είναι να κερδισθεί το στοίχημα της ποιότητας.

Και πώς θα γίνει αυτό; Με τη συνειδητή επιλογή του αγροτικού επαγγέλματος και τη δημιουργία υποδομών. Μετά, δηλαδή, από είκοσι χρόνια αντιληφθήκαμε ότι δεν υπάρχουν υποδομές; Και όλα αυτά τα χρήματα που δόθηκαν για το σκοπό αυτό τι έγιναν; Εν έτει 2003 η Ενωμένη Ευρώπη αποφασίζει πλέον παγκοσμιοποιημένα… Και στην κατεύθυνση αυτή οι εντολές της «Ατζέντας 2000» και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι αμείλικτες: Μείωση τιμών, μείωση επιδοτήσεων, μείωση αγροτικού πληθυσμού. Το τι θα απογίνουν και πώς θα ζήσουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες είναι ένα πρόβλημα που δεν αγγίζει τους εκφραστές της παγκοσμιοποίησης, ντόπιους και ξένους. Και η πολιτική αυτή θα επιφέρει το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Η πραγματικότητα για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες είναι χειρότερη, αν πάρουμε υπόψη μας την κατάσταση που επικρατεί στην ύπαιθρο, στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, των Συγκοινωνιών, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και των συνθηκών εργασίας.

Τις επιπτώσεις της προηγούμενης και της νέας οικονομικής πολιτικής τις ζει ο κάθε κάτοικος της υπαίθρου και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανεξάρτητα από το προϊόν που παράγουν.

Δυστυχώς, παντού, σε όλες τις αγροτικές παραγωγικές δραστηριότητες έχουν αντίχτυπο οι πολιτικές που εφαρμόζονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.