«Ατομικη ευθυνη και ξερο ψωμι»

Της έκδοσης

Η έκτακτη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο υγείας, σηματοδότησε και τη στροφή προς μια διαφορετική διαχείριση της πανδημίας. Τουλάχιστον αυτό ήταν το «ζουμί» από όσα εμείς ακούσαμε.

Διαυγέστερα από όλους το κατέστησε σαφές η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη η οποία είπε πως «στόχος του νέου μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας covid-19, με τις αυξημένες ελευθερίες, αλλά όχι κατάργηση των μέτρων ατομικής προστασίας, είναι να μην μολυνθούμε». «Δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση» προσέθεσε η ίδια για να εξηγήσει: «αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί με τα βασικά μέτρα προστασίας αυτά τα δυόμιση χρόνια και είναι σε θέση να τα υιοθετούν για να προστατεύουν τον εαυτό τους χωρίς να διακόψουν την κοινωνική τους δραστηριότητα και χωρίς να χρειάζεται να επιβληθούν με νομοθετικές παρεμβάσεις».

«Δεν μπορούμε να επιστρέφουμε στην προπανδημική κατάσταση», ξεκαθάρισε η ίδια προσθέτοντας ότι «μιλάμε για μια προσαρμογή σε νέα δεδομένα, μέσα από το μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης, όπου θα ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά».

Αν διερμηνεύουμε σωστά λοιπόν τα λεγόμενα της κ. Αγαπηδάκη οι μάσκες θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν στις κοινωνικές μας δραστηριότητες -ειδικά στους κλειστούς χώρους-, όμως θα παύσουν τα διάφορα πρόστιμα. Όπως μάλλον θα παύσουν και οι διάφορες διευκολύνσεις, όπως οι κινητές μονάδες διενέργειας rapid test και η δωρεάν διάθεση self test. Κάτι που βεβαίως σημαίνει πως θα αναγκαστούμε να πληρώνουμε εμείς για όλα αυτά.

Το ξαναλέμε όμως όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση της σωστής διερμηνείας των λεγομένων της κ. Αγαπηδάκη. Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι συνεχίζουμε με την πανδημία, όπως ακριβώς ξεκινήσαμε… με την ατομική ευθύνη.

Και επειδή η οικονομική δυσπραγία μάλλον θα συνεχίσει κι αυτή, τότε το μότο των ημερών που θα μας συντροφεύουν εφεξής μάλλον θα πρέπει να είναι «Ατομική ευθύνη και ξερό ψωμί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.