Ασυλο…

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Κυριακή και μια ακόμη ιστορία απελπισμένου μετανάστη που αποφασίζει να αυτοκτονήσει για να «καταφέρει» να μείνει έτσι για πάντα στην χώρα μας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο ΔΕΝ δίνεται άσυλο στην χώρα μας. Ο νεαρός αλλοδαπός, ο οποίος φιλοξενούνταν εδώ και αρκετούς μήνες στον ξενώνα της Ελληνικής Μέριμνας στη Μακρινίτσα, είχε υποβάλει δυο φορές αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου. Ναι, σωστά μαντέψατε το αίτημά του απορρίφθηκε και, μάλιστα, και τις δυο φορές. Ο 25χρονος παρακολουθούσε μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ήταν συνεργάσιμος και με ενδιαφέρον για τη ζωή, άρα δεν θα είχε κανένα λόγο να αυτοκτονήσει. «Λεπτομέρεια» θα ισχυριστεί κάποιος, τη στιγμή που χιλιάδες μετανάστες εισέρχονται παράνομα από τα σύνορα της χώρας μας, γιατί να μείνουμε σ’ αυτόν τον έναν; θα αναρωτηθεί. Μια ακόμη λεπτομέρεια τότε, γιατί τρεις «λεπτομέρειες» μαζί στα δικά μας μέρη, στον Έβρο αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Από τις 4 Δεκεμβρίου κρατούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα τρεις Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες με κουρδική καταγωγή, που κατέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο. Σε περίπτωση που απελαθούν στην Τουρκία αντιμετωπίζουν κίνδυνο φυλάκισης και βασανισμών. Και οι τρεις κρατούμενοι παραπέμπονται την επόμενη Πέμπτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για να δικαστούν με την κατηγορία της παράνομης εισόδου κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης, που παρέχει προστασία στους πρόσφυγες. Άλλη μια «λεπτομέρεια» δηλαδή μαζί με την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Στην καλύτερη περίπτωση θα παρακαλούν οι τρεις μαζί να κριθούν ένοχοι και να οδηγηθούν στις ελληνικές φυλακές για να αποφύγουν την επαναπροώθηση και τις τουρκικές φυλακές.

Έστω κι αργά, στη χώρα που γεννήθηκε η έννοια του Ασύλου θα πρέπει να σταματήσουν οι επανα-προωθήσεις, οι απελάσεις, οι κρατήσεις προσφύγων. Στους πρόσφυγες είναι αυτονόητη η προστασία βάσει της ελληνικής και της διεθνούς νομοθεσίας. Τη στιγμή, κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες μετανάστες, η ελληνική πολιτεία την ίδια στιγμή γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη σε άλλους μετανάστες («ξένοι» όπως αποκαλούνται) που ζητούν άσυλο. Εκτός κι αν όλα γίνονται για μικροκομματικές σκοπιμότητες…Οπότε, ας στραφούμε στον γνώριμο Ζευ, που προστάτευε τους ικέτες, Ζευς Ικέσιος, τους φυγάδες που ζητούσαν άσυλο, Ζευς Φύξιος, τους ξένους που δεν είχαν νομικά δικαιώματα, Ζευς Ξένιος…για μια ικεσία…να σωθούν οι πρόσφυγες και ο πολιτισμός μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.