Ας φροντισουμε για ο,τι μπορουμε να ελεγξουμε

Της Έκδοσης

Σε 24ωρη βάση λειτουργεί από χθες ο Συνοριακός Σταθμός της Νυμφαίας όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Γεγονός αισιόδοξο ως προς την αντιστροφή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί και έχει «στρογγυλοκαθίσει» να το πούμε απλά σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τους Βούλγαρους επισκέπτες οι οποίοι επιδεικνύουν ακόμα, μικρό ενδιαφέρον, για την περιοχή μας, σε σχέση πάντα με το πρόσφατο παρελθόν.

Και αυτό αποτυπώνεται και στις σχετικές κρατήσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο της περιοχής, αλλά επιβεβαιώνεται και από τους ίδιους του ενδιαφερόμενους Βούλγαρους που μας μεταφέρουν την άγνοιά τους ακόμα για το τι μέλλει γενέσθαι για το φετινό καλοκαίρι.

Άγνοια βέβαια η οποία, όπως μας εξηγούν, βασίζεται κυρίως στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στην γείτονα, που αγγίζουν σύμφωνα με εκτιμήσεις μόλις το 12% του συνολικού πληθυσμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη διαδικασία που θα πρέπει να κάνουν για να ταξιδέψουν προς τον όποιο προορισμό πολύ δε περισσότερο εκτός της χώρας τους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο τόσο στη Ρουμανία όσο και στη Βουλγαρία η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για εμβολιασμό είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα τα εμβόλια να «στοκάρονται» με κίνδυνο να λήξουν προτού χρησιμοποιηθούν και τελικά να επιλέγεται η δωρεά τους σε γειτονικές χώρες για να μην πάνε τζάμπα.

Η άρνηση, μέχρι στιγμής, της μεγάλης πλειοψηφίας των γειτόνων μας να εμβολιαστούν, αποτελεί το κύριο αλλά όχι και το μοναδικό «εμπόδιο» που θα πρέπει να περάσουν για να φτάσουν στην χώρα μας, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι προέβησαν σε ακυρώσεις ή αναμένεται να το κάνουν, υπό τον φόβο της ταλαιπωρίας στα σύνορα, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ εντοπίζεται κυρίως στο σημείο ελέγχου εισόδου και όχι στο σημείο που πραγματοποιούνται οι υγειονομικοί έλεγχοι.

Σε κάθε περίπτωση και δεδομένου ότι μπορούμε να «ελέγξουμε» τρόπον τινά μόνο το ένα εκ των «εμποδίων» που προτάσσουν οι ίδιοι, ήτοι τις καθυστερήσεις στο σημείο ελέγχου, ας ελπίσουμε ότι η 24ωρη λειτουργία του μεθοριακού σταθμού θα αποσυμφορήσει έστω λίγο την κατάσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.