Αποσπασματικα μετρα

Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου αποφάσισε η κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες. Από οικονομικές όμως διεθνείς πηγές τα μέτρα χαρακτηρίζονται ανεπαρκή, Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Tράπεζας της Eλλάδας, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10% επιβαρύνει άμεσα τον πληθωρισμό κατά 0,19% στην Ελλάδα έναντι μόλις 0,1% στην ευρωζώνη.

Επίσης, η TτE διαπίστωσε ότι η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου περνά άμεσα και πλήρως στις τελικές τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά, ενώ η μείωσή τους φτάνει εν μέρει και με σημαντική καθυστέρηση.

Άρα, αφενός η ελληνική οικονομία είναι περισσότερο ενεργοβόρος και εξαρτημένη από το πετρέλαιο, οπότε και περισσότερο ευάλωτη από τις άλλες ευρωπαϊκές στις διακυμάνσεις της τιμής του, αφετέρου δε στην ελληνική αγορά καυσίμων ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να επιβαρύνεται από την άνοδο της τιμής διεθνώς, αλλά να μην επωφελείται από την όποια πτώση της. Οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από αυτές στην E.E., γιατί είναι χαμηλή η φορολογία.

Αντί να αποφασίζει αποσπασματικά μέτρα, η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει το παραγωγικό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας και να εκπονήσει ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, ώστε να καταστεί λιγότερο ενεργοβόρος και εξαρτημένη από το πετρέλαιο και τα υγρά καύσιμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.