Αποχαιρετισμος στο ΔΠΘ απο την Πηνελοπη Καμπακη-Βουγιουκλη μετα απο 44 χρονια

Της Έκδοσης

Αποχαιρετιστήριο μήνυμά προς τους συναδέρφους, φοιτητές αλλά και όλο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο υπηρέτησε επί 44 συναπτά έτη, έστειλε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών σπουδών κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή.

Η κ. Βουγιουκλή, που έκανε το τελευταίο μάθημά της αυτή την εβδομάδα και αφυπηρετεί, θέλησε με αυτό τον τρόπο να κάνει ένα μικρό απολογισμό της παρουσίας της στο Πανεπιστήμιο, αλλά και να ευχαριστήσει όλους αυτούς που τη στήριξαν και βρέθηκαν δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια, με ένα συγκινητικό αποχαιρετισμό.

Υπόσχεται πάντως να συνεχίσει να είναι κοντά τους, τόσο στον τομέα της έρευνας, όσο και σε ό,τι κάνουν.

Το μήνυμά της έχει ως εξής:

«Και φτάσαμε αισίως στο τέλος της τεσσαρακοντατετραετούς καριέρας μου, ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ στο αγαπημένο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης!  Ακριβώς  σαράντα τέσσερα (44) χρόνια… Σήμερα κάνω το τελευταίο μου μάθημα.. το τελευταίο του εξαμήνου, το τελευταίο της καριέρας μου.. το κακό  με μένα είναι ότι κλαίω μόνο όταν θυμώνω… και τώρα γιατί να είμαι  θυμωμένη; Άρα δεν κλαίω…

Ήρθα νεαρή πτυχιούχος, διδασκάλισσα τεχνικής ορολογίας στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, στην τότε νεαρότατη Πολυτεχνική Σχολή, στην Ξάνθη, κι έφτασα πρωτοβάθμια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, στην Κομοτηνή. Πρύτανης, βέβαια, δεν έγινα όπως μου ευχήθηκε ο Καθηγητής Λυσίμαχος Μαυρίδης.

Σε όλους την ίδια ευχή έδινε… Σε κάποιους βγήκε… και σε μένα έπιασε μιας και η εκλογή μου στη θέση του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι  πολύ τιμητική …Πού να το περίμενα τότε…

Τα τρία τελευταία μου εξάμηνα ήταν πολύ περίεργα… Είναι αλήθεια ότι αλλιώς τα περίμενα …Φανταζόμουν χαρές, πανηγύρια, μαθήματα στο γρασίδι με εδέσματα τοπικής κουζίνας…αντ’ αυτού, μέσα στο σπίτι, με ψηφιακούς φοιτητές/τριες, που δεν συνάντησα ποτέ στην αληθινή ζωή… Μια ψηφιακή πραγματικότητα που με ιντρίγκαρε μεν από τα (μετά) φοιτητικά μου χρόνια  στην Αγγλία, την απευχόμουν δε… Παρόλα αυτά, ουδέν κακός αμιγές καλού, ή όλα είναι ασαφή, πήρα πολλά, έμαθα πολλά, συνάντησα ιντερνετικά εκλεκτούς συναδέλφους, αναθέρμανα παλιές  επιστημονικές φιλίες και ξεκίνησα νέες συνεργασίες, πρόλαβα να οργανώσω την διαλεκτολογική μου έρευνα σε ολόκληρη τη Θράκη, σχεδόν, μου μένουν κάποια  μέρη ακόμη…

Προπαντός όμως έκανα μια σημαντική τομή στη διδασκαλία των ποικίλων  μορφών της θρακιώτικης διαλέκτου και συγκεκριμένα με την διδασκαλία της Σουφλιώτικης … Κι αυτό για ΠΡΩΤΗ φορά παγκοσμίως! Ευχαριστώ τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της κατεύθυνσης γλωσσολογίας που με στήριξαν  συμμετέχοντας μέσω αυτού του περίεργου, ασυνήθιστου, διαδικτυακού τρόπου στα μαθήματα! Παιδιά, είστε πρωτοπόροι/ές!

Ευχαριστώ τον Δημοσθένη Αρχοντούλη, τον Λεωνίδα Βλασακούδη, Θεόδωρο Μούτσικα, Αλεξούδη Ιωάννη και Σίσσυ Μαμούγκα, που μοιράστηκαν μαζί μας την ευλογία που αξιώθηκαν: να γνωρίζουν μια διάλεκτο της νέας ελληνικής! Ακόμη ευχαριστώ τον Γιώργο Βαφειάδη, Τριαντάφυλλο Παπαδάκη, Μαίρη Παπαδοπούλου, Κάρεν Ξαναγιάν και Θεόδωρο Κούκο για τα θεμέλια που θέσαμε για την έρευνα των Ξυλαγανιώτικων  γλωσσικών ποικιλιών… Πολλά ευχαριστώ στην ιστοσελίδα Θρακιώτς – Thrakiots που μας στήριξε και μας στηρίζει …ξεκινάμε συνεργασία!

Στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μου, που μαζί περάσαμε δύο ιδιαίτερα  εξάμηνα, εξερευνώντας τα πρώτα επίπεδα της γλωσσικής ανάλυσης  έχω να πω ότι πολλά από αυτά που άκουσαν ίσως να ήταν πρωτόγνωρα, πολλά ήχησαν αιρετικά, ασυνήθιστα… Όπως 5 φωνήεντα έχει η νεοελληνική γλώσσα… ναι, 5. Η ορθογραφία και η προφορά είναι  ανεξάρτητα… άλλωστε  η γλωσσολογία είναι μάθημα που δεν διδάσκεται στο σχολείο κι αυτό ίσως  να είναι μέρος της γοητείας της…. Του χρόνου θα την εξερευνήσετε ακόμη καλύτερα και ίσως την επιλέξετε και ως μελλοντική ενασχόληση.

Προς το παρόν, το μάθημα της Φωνητικής Φωνολογίας Μορφολογίας πρέπει να εμπεδωθεί από όλους κι όλες, είναι βασικότατο, άρα καλή και προσεκτική μελέτη. Σας σύστησα ήδη στην αγαπημένη Μαρία Μιτσιάκη που θα σας αναλάβει του χρόνου. Ελπίζω  δια ζώσης… και υπόσχομαι  να έρθω να σας γνωρίσω …

Τελευταία  αφήνω τη  αγαπημένη  μου Ζωή Γαβριηλίδου για όλη  τη στήριξη για πάνω από μια δεκαπενταετία… Ανυπολόγιστη αξία…. Στον νεότερο αλλά εξίσου πολύτιμο Ασημάκη Φλιάτουρα που μαζί θα συνεχίσουμε την  έρευνα του διάλεκτολογικού χάρτη της Θράκης…την αγαπημένη μου ‘δασκάλα’ της τεχνολογίας Μαρία Μιτσιάκη, τον  Σπύρο Κιοσσέ και τη Λύδια  Μιτσιτς  για την εξαιρετική συνεργασία μας…

Εύχομαι υγεία, επιτυχία, ευτυχία, ελπίδα!»

Καλή και δημιουργική συνέχεια να έχετε κ. Κοσμητόρισσα!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.