Απο το δικαιο αυτο που δεν μπορει να γινει ανεκτο ειναι ΟΧΙ η περιπτωση μιας λανθασμενης κρισης, αλλα η ΕΠΙΜΟΝΗ ΑΡΝΗΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΗΣ

Όταν είσαι μάχιμος δικηγόρος, είναι πολύ δύσκολο ν' ακολουθήσεις το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», που εκφράζεται σε σωρεία δακρύβρεχτων ρεπορτάζ με μελοδραματικές επικεφαλίδες, σε πορείες διάφορων «ευαίσθητων» στα περί δικαιοσύνης πεπραγμένων και στις συζητήσεις που ανοίγονται από τους κριτές των κοινωνικών δικτύων. Τίποτα απ' αυτά δεν είναι κακό. Αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της μη γνώσης ή αποκάλυψης κάποιας ουσιώδους πληροφορίας, που αλλοιώνει το ίδιο το περιεχόμενο του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Το πράγμα δυσκολεύει όταν η εκτελεστική εξουσία, δεν ασκεί κριτική σ' ένα επιστημονικό πεδίο, αλλά χρησιμοποιεί τη λεκτική του πολιτικού της προτάγματος, κατά των δικαστικών αποφάσεων.
 
Και φυσικά δεν αγνοείται ότι στον κόσμο των νομικών, ισχύει και είναι πολύ πιθανό να έχει γίνει το λάθος το οποίο μπορεί να είναι και ολέθριο για την προσωπικότητα του φερόμενου παραβάτη.
 
Σε κάθε περίπτωση η δικαιοσύνη για να λειτουργήσει πρέπει να μένει έξω από το πολωτικό κλίμα πιέσεων και πολιτικών δυναστεύσεων αφενός, αφετέρου η κριτική να ασκείται με επιστημονικούς όρους, όσο αυτό είναι δυνατό, για ν' αποφεύγεται η σύγκριση ανόμοιων υποθέσεων και να ξεκαθαρίζεται το πλαίσιο των αποφάσεων.
 
Το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» δεν είναι εξοβελιστέο, το αντίθετο. Η ίδια η τεχνική του δικαίου, έχει ενσωματώσει στοιχεία του, ώστε να η συνδρομή του να είναι επικουρική και όχι αποφασιστική.
 
Σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το δίκαιο, είναι όχι η περίπτωση μιας λανθασμένης κρίσης, αλλά η επίμονη άρνηση διόρθωσής της.
 

*Ο Χρήστος Βασματζίδης είναι δικηγόρος και κριτικός λογοτεχνίας. Το κείμενο αναρτήθηκε στη σελίδα του στο fb και δημοσιεύεται με την άδειά του. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.