Απο την καρναβαλικη στην ιατρικη μασκα

Της Έκδοσης

Η «νέα καθημερινότητα», όπως εισήγαγε τον όρο η κυβέρνηση μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων έχει κι αυτή τις αντιφάσεις της, όπως και η προηγούμενη κατάσταση άλλωστε. Αντιφάσεις που δεν ξέρουμε αν φταίει το γεγονός πως δεν είμαστε εμείς επιστημονικά επαρκείς αλλά δυστυχώς αδυνατούμε να κατανοήσουμε. Όπως για παράδειγμα αυτή η περιβόητη σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12 πμ έως τις 6 πμ. Για ποιο λόγο αυτή η σύσταση και τι να εξυπηρετεί άραγε;

Θα μου πείτε, αν κατά πώς λένε το πιθανότερο είναι ο ιός να προήλθε από νυχτερίδες τότε είναι λογικό να μεταδίδεται περισσότερο τη νύχτα από ό,τι τη μέρα. Νυκτόβια πλάσματα οι νυχτερίδες νυκτόβιος και ο ιός που μετέφεραν. Λογικό μας ακούγεται…

Ή τουλάχιστον περισσότερο λογικό από το «σήριαλ» με τις μάσκες και την υποχρεωτικότητά τους. Εκεί τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Τόσο σύνθετα μάλιστα που από τη μια μέρα στην  άλλη αλλάζει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας ή μη. Έτσι τη μια μέρα κοιμόμαστε γνωρίζοντας ότι από Δευτέρα υποχρεωτικά με μάσκα θα πάμε σε σούπερ μάρκετ και κομμωτήρια ως καταναλωτές και ξυπνάμε με την εν λόγω υποχρεωτικότητα να έχει γίνει αυστηρή σύσταση. Δεν γνωρίζουμε τι μεσολάβησε στο μεταξύ; Ίσως τα δημοσιεύματα περί των διακριτών σχέσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και ενός εκ των επιχειρηματιών που θα φτιάχνει μάσκες στην Ελλάδα, όπως λένε κάποιοι κακοπροαίρετοι; Ή μήπως η έλλειψη πρόβλεψης για διανομή μασκών από το κράτος, όπως έγινε σε άλλες χώρες του κόσμου, όπου πάρθηκαν ανάλογα μέτρα; Δεν θέλουμε να πάρουμε αμαρτία και να τοποθετηθούμε, χωρίς οι εκκλησίες να έχουν επιστρέψει στην κανονικότητά τους.

Δεν μπορούμε όμως να μην σημειώσουμε ότι γενικά το ζήτημα της μάσκας -από την αρχή της πανδημίας όχι τώρα- εξελίσσεται σε κακό δαίμονα για την κυβέρνηση. Δείχνει να μην μπορεί να το διαχειριστεί. Είναι τυχαίο ότι οι πρώτες αντιδράσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς επί της πανδημίας ήταν με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων; Πιθανώς και τότε, με τις κατάλληλες γνωριμίες, η απαγόρευση να είχε γίνει αυστηρή σύσταση.

«Άλλο ιατρική και άλλο καρναβαλική μάσκα», θα πείτε και θα συμφωνήσουμε. Μόνο που με βάση τους πολιτικούς (και όχι τους υγειονομικούς) χειρισμούς δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι αντιλαμβάνεται τη διαφορά και η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και αρχίζουμε να έχουμε αμφιβολίες για τα «καινά δαιμόνια» που εισάγει στη ζωή μας. Διαπίστωση που μάλλον θα γίνει αντιληπτή καλύτερα με το άνοιγμα όλων των καταστημάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.