Απο κριση σε κριση

Της έκδοσης

Από κρίση σε κρίση περνάει η ειδησεογραφία και κατ’ επέκταση και οι τηλεθεατές, ακροατές, αναγνώστες κ.α.

Την πανδημική ακολουθεί η ακρίβεια, την ακρίβεια ο πόλεμος στην Ουκρανία και ξαναγυρνάμε και πάλι στην ακρίβεια ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία με τους «ειδικούς» να κάνουν λόγο για επικείμενη επισιτιστική κρίση.

Η πραγματικότητα δεν τους διαψεύδει, ούτε στο κομμάτι των τιμών που έχουν πάρει την ανιούσα, ούτε στο κομμάτι της «εξάρτησης» πολλών χωρών, αν όχι της υφηλίου, από προϊόντα που παράγονται στις δύο κύριες συμμετέχουσες στη κρίση χώρες, ήτοι Ουκρανία και Ρωσία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα το ότι το 2018 η Ουκρανία εξήγαγε περίπου 18 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, από τη συνολική της παραγωγή που έφτασε τα 24 εκατομμύρια τόνους, «τερματίζοντας» ως ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, ενώ το «πελατολόγιο» της συγκαταλέγει από την Κίνα και την Ε.Ε. χώρες που εξαρτώνται από τις ουκρανικές εξαγωγές όπως οι Υεμένη, Λιβύη, Αίγυπτος, Μαλαισία, Ινδονησία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το μισό σιτάρι που καταναλώθηκε το 2020 στο Λίβανο, προέρχεται από την Ουκρανία. Και πολλά πολλά άλλα εντός και εκτός της διατροφικής αλυσίδας.

Όπως επισημαίνουν ήδη αναλυτές η ρωσική εισβολή δεν αναμένεται να επηρεάσει μόνο το κομμάτι των εξαγωγών, αλλά θα σημάνει και την άμεση καταστροφή της τοπικής οικονομίας, πέραν της διάλυσης των καλλιεργειών, αγροτικών υποδομών κ.α.

Επίσης στην συνέντευξή του σήμερα στις σελίδες του «ΠτΘ» ο Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων Γιώργος Τζογόπουλος αναφέρεται στις επιπτώσεις του πολέμου στη Ουκρανία υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως οι ήδη ανακοινωθείσες κυρώσεις από πλευράς τόσο της Ε.Ε. κ.α. ενδέχεται να επιφέρουν μεγαλύτερο πλήγμα στην ίδια την Ευρώπη απ’ ό,τι στην Ρωσία στην οποία και επιβάλλονται.

Μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων από τα διαμειβόμενα επί Ουκρανικού εδάφους και φυσικά κυρίως διαμείβονται επ’ αυτού εκτός αυτού! Για την Ουκρανία και όπως διαφαίνεται για όλον τον κόσμο!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.