Απλα μαθηματικα πολιτικης (δι)εξοδου

Το σκοτάδι

δίνει σχήμα στην αστραπή

Ν. Γ. Μουρτζούχος, Οδοιπορικό ιδεών Δ’

Αφού ελεγχθούν (αναδρομικά ή μη) οι πολιτικο-ηθικά απαράδεκτες παρακολουθήσεις πολιτών, αφού οι συνταγματολόγοι  συμψηφίσουν  τις όποιες ενστάσεις και διαφωνίες επί της ερμηνείας του όρου «εθνική ασφάλεια» κι αφού στη Βουλή ακουστούν οι γνωστές κορώνες περί πολιτικής ευθύνης (πάντοτε των άλλων κι ουδέποτε των ημέτερων), το όλον πολιτικό σύστημα θα βρεθεί ενώπιον της ανάγκης ανεύρεσης πόρτας (ή και παράθυρου) εξόδου από την κρίση.

Ας δούμε τις πιθανότητες:

  1. να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης και να μείνει στην κυβέρνηση η ΝΔ  με άλλον αρχηγό (χλωμό, αλλά…)
  2. να «παραιτηθεί» η κυβέρνηση και να μείνει ο Μητσοτάκης, με την έννοια ενός ανατρεπτικού ανασχηματισμού, όπου θα εξαφανιστούν όλοι οι εσωκομματικοί έχθροί (θέλει κότσια και ευνοϊκούς συσχετισμούς)
  3. να προκηρυχθούν εκλογές (μέσα στο γενικό κλίμα αστάθειας θα προκύψουν δεκάδες κόμματα «ευκαιρίας»)
  4. να μην προκύψει  μετά τις εκλογές με απλή αναλογική αυτοδυναμία της ΝΔ, ούτε αριθμητική δυνατότητα δημιουργίας «προοδευτικής κυβέρνησης» (μέγα ενδεχόμενο)
  5. να προχωρήσει η χώρα σε δεύτερες εκλογές, στις οποίες ως γνωστόν συνθλίβονται τα μικρά κόμματα καθώς θα μπει το ερώτημα «ποιος θέλετε να σας κυβερνήσει;»
  6. ο λαός για να τιμωρήσει όλους δεν δίνει πάλι -και παρά το bonus (ακόμα και με αλλαγή του σε 50 έδρες)-σε κανένα την αυτοδυναμία
  7. προκήρυξη νέων εκλογών τις οποίες δεν αντέχει η οικονομία (ιδίως αυτή του δύσκολου 2023) ή δημιουργία –μετά από πιέσεις (έξωθεν κι άνωθεν)- κυβέρνησης συνασπισμού
  8. πολιτικά αδύνατη η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο λόγω αρνητικού παρελθόντος αλλά κυρίως λόγω άρνησης του μεγαλύτερου μέρους του ΠΑΣΟΚ για τέτοια συμμετοχή
  9. τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) με πολιτικά πρόσωπα ή με ψήφο ανοχής από τον ΣΥΡΙΖΑ
  10. τρικομματική με τεχνοκράτες κοινής αποδοχής κι επιλογής για μία τουλάχιστον διετία.

Δεν είναι μαθηματικός, γνώστης των μοντέλων πρόγνωσης ή των παιγνίων αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχουν άλλα ενδεχόμενα. Οπότε ας αφήσουν τις ακραίες δηλώσεις τα κόμματα κι ας αρχίσουν τις σχετικές δι-εργασίες.

ΥΓ. Τα παραπάνω δεν έχουν καμμία σχέση με το τι θέλω προσωπικά

ΥΓ2. «Είναι και κάποιοι

μ’ άλλη λογική

που επενδύουν

στην απάτη των ονείρων» (Ζαχαρίας Στουφής, Ονειροπληξία)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.