«Απελευθερωση και οχι ενσωματωση»

Ανοιχτή επιστολή του Πρωτοπρεσβύτερου Δημήτριου Βασιλειάδη

Επιστολή του πρωτοπρεσβύτερου Δημήτριου Βασιλειάδη λάβαμε χθες στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο στην οποία ο πατήρ καταθέτει τους προβληματισμούς του για τη χρήση των όρων «απελευθέρωση» και «ενσωμάτωση» που χρησιμοποιούνται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την ένταξη της Θράκης στην Ελλάδα.

Αναλυτικά ο π. Δημήτριος γράφει στην επιστολή του:

«Αξιότιμοι φίλοι,

Όσο πυκνώνουν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ελευθερίας της Θράκης τόσο τονίζεται ο χαρακτηρισμός της απελευθερώσεως της περιοχής μας ως ενσωματώσεως. Δεν είμαι ειδικός επιστήμων είμαι απλά ένας Έλληνας Θρακιώτης που εμφορούμαι από τον αγνό πατριωτισμό των Θρακών για τον οποίο μίλησε και έγραφε ο μεγάλος συμπολίτης μας Στίλπων Κυριακίδης.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο χαρακτηρισμός απελευθέρωση αντικαταστάθηκε στην Κομοτηνή και σε ορισμένα άλλα μέρη από τον χαρακτηρισμό ενσωμάτωση. Διεπίστωσα ότι στην Ξάνθη και τον Έβρο εξακολουθούν να αναφέρονται στην απελευθέρωση. Εδώ γιατί καθιερώθηκε η ενσωμάτωση;

Πιστεύω ότι γι’ αυτούς που θεωρούν ότι τα ιερά μας εδάφη, που είναι ποτισμένα από αίμα ελληνικό και τα οποία είναι αναντίρρητα ελληνικά δεν έχει θέση η ενσωμάτωση. Εάν δεχόμαστε ότι από απλή ιστορική συγκυρία αποκαταστάθηκε η ελληνική κυριαρχία στον τόπο μας και άρα δεν είναι παράδοξο κάποια στιγμή με άλλη ιστορική συγκυρία να ενσωματωθούν σε άλλη επικράτεια τότε είναι σωστή η ενσωμάτωση.

Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι ασχολούνται με το θέμα να πάρουν θέση και εάν συμφωνούν μαζί μου να αναλάβουν αγώνα για τη διόρθωση του λάθους.

Με τιμή,

παπα Δημήτρης Βασιλειάδης

Υ.Γ.: Η επιστολή αυτή γράφτηκε με αφορμή την είδηση ότι θα κυκλοφορήσουν επετειακά νομίσματα για την επέτειο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.