Απαξιωση του Εθνικου Συστηματος Υγειας

Αμείλικτο είναι το ερώτημα για το τι πρόκειται να γίνει μετά τις 10 Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο της πόλης μας , αλλά και γενικότερα στα νοσοκομεία της χώρας, με το θέμα των εφημεριών των γιατρών. Ένα θέμα που ήταν εδώ και δύο χρόνια γνωστό και όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για μια ακόμη φορά όπως και σε τόσα άλλα θέματα το αγνόησε.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν η μεγαλύτερη ίσως παρέμβαση των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μετά το 1980 και άλλαξε πράγματι τα δεδομένα στο χώρο της υγείας.

Είναι γεγονός όμως ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας απαιτεί τομές, χρειάζεται συνεχή προσαρμογή στα νέα δεδομένα για να μπορεί να είναι αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών που το χρειάζονται.

Κανείς δεν θα μπορούσε να πει τίποτα αν από την πλευρά της κυβέρνησης έβλεπε να παίρνονται κάποια μέτρα, να γίνεται μία προσπάθεια για την καλυτέρευση του συστήματος. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα.

Εδώ και χρόνια τονίζεται ότι ένα από τα εντονότερα προβλήματα που υπάρχουν είναι οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αντί λοιπόν να γίνει προσπάθεια να καλυφθούν αυτά τα κενά, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Και μάλιστα οι ελάχιστες προσλήψεις που γίνονται αδυνατούν να καλύψουν τα κενά των αποχωρούντων.

Το αποτέλεσμα είναι, όχι μόνο να αυξάνει η ιδιωτική δαπάνη για περίθαλψη, αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να υποβαθμίζεται, να αυξάνουν οι χρόνοι αναμονής εξετάσεων, επεμβάσεων και λοιπών ιατρικών πράξεων, να υπάρχουν ελλείψεις και γενικότερα μια απαξίωση που άρχισε να γίνεται ορατή σε όλους.

Δυστυχώς η δημόσια υγεία στη χώρα μας νοσεί βαρέως και η δωρεάν υγεία έχει καταντήσει όχι απλά ένα στερεότυπο κενού περιεχομένου αλλά ένας πραγματικός τραγέλαφος.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.