Απαραιτητο να αναδειχθει η ιστορια της Ροδοπης

Της έκδοσης

Σε έτερη σελίδα της εφημερίδας μας, φιλοξενούμε την παρουσίαση της τεκμηρίωσης του χρόνου αλλά και του τρόπου κατασκευής της τοξωτής γέφυρας του Κομψάτου που έγινε σε συνέδριο στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της μελέτης για την αποκατάσταση της γέφυρας, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΑΣ.

Βέβαια τώρα θα πρέπει να περιμένουμε την χρηματοδότησή της (αν και αυτή τουλάχιστον προς το παρόν φαίνεται να είναι εξασφαλισμένη), η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να γίνει η αποκατάσταση, αλλά και να είναι αυτή πιο εύκολα επισκέψιμη από το ευρύ κοινό, το οποίο δυστυχώς στην πλειοψηφία του την ξέρει μόνο από τις φωτογραφίες.

Η γέφυρα αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της Ροδόπης, ιδιαίτερα αν όντως στέκεται εκεί από τον 15ο αιώνα, μιας ιστορίας την οποία δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε, και το κυριότερο, να εντάξουμε τα μνημεία, τις γνώσεις και τα ευρήματα που έχουμε στο ευρύτερο πλαίσιο της ιστορίας της περιοχής, που μένει δυστυχώς αποσπασματική και ασύνδετη.

Τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να ομολογήσουμε, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες ώστε αυτό να διορθωθεί, όμως απομένουν ακόμα πολλά, και, καλώς ή κακώς, θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να πάρουν πρωτοβουλίες και να γίνουν ακόμα πιο ενεργοί, γιατί προς το παρόν, δεν το βλέπουμε, και αυτό είναι αρνητικό γιατί αφήνει την περιοχή μας πίσω από τις άλλες.

Για του λόγου το αληθές, θα σταθούμε σε αυτό που ειπώθηκε την Τετάρτη στην ενημέρωση για τον Δρόμο των Ιστορικών Καφέ, μια ιδέα που ξεκίνησε το 2014 από την Κρήτη.

Όπως λοιπόν τόνισαν τα στελέχη της πολιτιστικής διαδρομής, στα Χανιά, την προσπάθεια αυτή αγκάλιασαν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και το Επιμελητήριο Χανίων, τόσο με πράξεις όσο και οικονομικά.

Δυστυχώς, κανένας εκπρόσωπος αυτών των φορέων δεν βρισκόταν στην ενημέρωση στην Κομοτηνή, κάτι που θωρούμε αρνητικό, όχι γιατί θα πρέπει σώνει και καλά να στηρίξουν το εγχείρημα, αλλά δεν φάνηκε να ενδιαφέρονται να μάθουν τι είναι και αν πρέπει να το στηρίξουν.

Γιατί σε μια περίοδο που οι πόροι είναι περιορισμένοι, και πιστέψτε μας, παρά την όποια γενναιοδωρία για μεμονωμένες εκδηλώσεις ο πόροι είναι ακόμα περιορισμένοι, θα πρέπει οι φορείς να γνωρίζουν πού θα τους κατευθύνουν, και να αποφεύγουν την φιλοσοφία της διασποράς τους, ώστε να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι από λίγο.

Άλλωστε ακόμα και σε περιπτώσεις που υποτίθεται ένας φορέας στηρίζει ανοιχτά μια προσπάθεια, την στηρίζει με όσο το δυνατόν πιο χαλαρό τρόπο, με αποτέλεσμα αυτή και να προχωρά αργά, και όταν προχωρά να έχει το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα.

Ίσως να ζητάμε πολλά,  μιας και οι περισσότεροι φαίνεται να προτιμούν την δεύτερη επιλογή από την πρώτη, όμως το παράδειγμα άλλων περιοχών, ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.