Αντεχουμε 2,5 ευρω το λιτρο τη βενζινη;

Της έκδοσης

Την εκτίμηση ότι η τιμή της βενζίνης θα ανέλθει στα 2,5 ευρώ το λίτρο έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου, σε συνέντευξη του την Τετάρτη, κάτι το οποίο δεν είναι διόλου απίθανο, με την ανοδική πορεία που έχει το πετρέλαιο.

Το δυσβάσταχτο αυτό κόστος, όπως γράφαμε και προχθές, είναι φυσικό να έχει ως αποτέλεσμα τόσο την μείωση της χρήσης των καυσίμων, όσο και την προσφυγή, στις συνοριακές περιοχές όπως η δική μας, στις γειτονικές χώρες για καύσιμα, μιας και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι πολύ χαμηλότερος.

Λύση φυσικά, υπάρχει, και είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που θα βοηθήσει όχι μόνο στη μείωση του κόστους για όσους οδηγούν, αλλά και θα συγκρατήσει τις τιμές και σε όλα τα είδη, μιας και το κόστος μεταφοράς έχει αυξηθεί σημαντικά.

Δυστυχώς από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτή η λύση δεν φαίνεται να υιοθετείται, συνεχίζοντας μια πολιτική η οποία έχει υπάρξει διαχρονική των κυβερνήσεων, σε όλη την περίοδο και των μνημονίων: Πάντα ο ΕΦΚ αποτελούσε μια ωραία προεκλογική υπόσχεση, η οποία όμως ποτέ δεν υλοποιούνταν (ως είθισται με τις προεκλογικές υποσχέσεις). Αντίθετα, οι ίδιες κυβερνήσεις, όταν ζοριζόταν (και υπέγραφαν μνημόνια), ανέβαζαν τον ΕΦΚ, θεωρώντας πως πρόκειται για «σίγουρο» χρήμα.

Εδώ ίσως βρίσκεται και η λύση του «μυστηρίου» για την μη μείωση του φόρου, άσχετα από τα όσα ισχυρίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση: πρόκειται για σίγουρο χρήμα, που μπαίνει στα ταμεία του κράτους, βρέξει χιονίσει.

Τρόποι υπάρχουν για ανακούφιση των καταναλωτών, απλά βλέπουμε να υπάρχει μια πεποίθηση πως η άνοδος αυτή είναι προσωρινή, και πως τα πράγματα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, κάτι για το οποίο όμως πολύ αμφιβάλλουμε.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.