Ανησυχητικα τα στοιχεια για την ανεργια

Το κρισιμότερο πρόβλημα για μία κοινωνία είναι η ανεργία και ιδιαίτερα η ανεργία των νέων ανθρώπων. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες τα ποσοστά της ανεργίας παρουσιάζουν μία μικρή μείωση σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο.

Αυτό όμως δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό, γιατί οι παράμετροι που την προσδιορίζουν, όπως η κατάσταση της οικονομίας, είναι ανησυχητικά.

Η ανεργία πλήττει τους νέους και κυρίως τις γυναίκες. Και η κοινωνία δεν μπορεί να εφησυχάζει όταν η νεολαία, αγωνιά για μια θέση εργασίας, όταν αποκόπτεται για μεγάλο χρονικό διάστημα από την παραγωγική διαδικασία.

Επίσης ανησυχητικό είναι και το στοιχείο ότι οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι δηλαδή είναι άνεργοι πάνω από 12 μήνες (ανεξαρτήτως ηλικίας) αποτελούν το 53,7% του συνόλου, που δείχνει ότι δεν είναι αποτελεσματικές οι κρατικές δομές, οι δράσεις και τα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας, τα προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης δε των εργαζομένων δεν αποδίδουν όσο θα έπρεπε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των διεθνών Οργανισμών, η ανεργία τα επόμενα χρόνια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ θα συρρικνωθούν οι αναπτυξιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας η οποία σταδιακά χάνει τον όποιο δυναμισμό διαθέτει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε εκείνους τους τομείς παραγωγικής δραστηριότητας που έχουν προοπτικές να αντεπεξέλθουν στον σκληρό ανταγωνισμό των παγκοσμιοποιημένων αγορών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.