Ανησυχια για την ειρηνη στα Βαλκανια

Η αντίδραση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του Άλφρεντ Μοϊσίου έχει μεγάλη σημασία. Κατ’ αρχήν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αυτός που ως υπουργός εξωτερικών της χώρας μας ήρε το εμπόλεμο με την Αλβανία, δίνοντας χέρι φιλίας στους γείτονές μας τη δεκαετία του 80.

Η προχθεσινή του αντίδραση είναι ουσιαστική. Αν παρακολούθησε κάποιος τα μηνύματά του τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και κατά την εθνική μας επέτειο θα συμπέρανε ότι ήταν δηλωτικά της ανησυχίας που επικρατεί τελευταία για τη νέα παρέμβαση των αμερικανών στα Βαλκάνια.

Το επεισόδιο που δημιουργήθηκε κατά την επίσκεψη του κ. Παπούλια στην Αλβανία δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός και έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο κλίμα «ρευστότητας» που επικρατεί στα Βαλκάνια, σε μια στιγμή που έχουν ανοίξει ξανά οι ασκοί του Αιόλου εξαιτίας των αμερικανικών επεμβάσεων και της αλλαγής των συνόρων, ειδικότερα μετά τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που οδηγεί στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, η οποία συνιστά νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

Συνηθίζεται να λέγεται ότι τα Βαλκάνια αποτελούν πυριταδαποθήκη. Ευχή όλων μας να μην εκραγεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.