Αναλγητο κρατος

Κοινωνικά ανάλγητο θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη. Παρά τις εκ διαμέτρου προεκλογικές υποσχέσεις, το προσχέδιο αποτελεί λαίλαπα φορολογικών μέτρων που θα πλήξουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η μέθοδος συνηθισμένη. Οι παροχές δεν πάνε στα χέρια των δικαιούχων, καθώς η κυβέρνηση, πριν προλάβουν να τις πάρουν, τις ξαναπαίρνει με νέα φορολογία, χρηματοδοτεί δηλαδή κατ’ ουσίαν τις παροχές που δίνει μέσω της έμμεσης φορολογίας.

Η συνταγή που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι συνηθισμένη. Καθήλωση μισθών και αύξηση έμμεσων φόρων. Αν σε αυτά προστεθεί και η ακρίβεια στα είδη της καθημερινότητας, γίνεται κατανοητό τι μέρες περιμένουν τον ελληνικό λαό. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα σφίξουν το ζωνάρι, καθώς οι πενιχρές αυξήσεις στις βασικές τους αποδοχές θα εκμηδενιστούν από την παρακράτηση φόρου.

Τα όσα περί κοινωνικού προϋπολογισμού είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός ως αιτιολογία για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μεταβλήθηκαν σε φορολογική λαίλαπα, της οποίας την ένταση και τις διαστάσεις δεν μπορούσε να φανταστεί και ο πλέον αισιόδοξος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.