Αν…

Mε αφορμή τις χριστουγεννιάτικες παραστάσεις του Θρακικού Θεάτρου Σκιών

Αν πλησιάσεις την ορθοδοξία κατά γράμμα θα βρεις πολλά να της σύρεις, αλλά αν δύνασαι να την πλησιάσεις σαν μυστικός κατά πνεύμα, θα τις αναγνωρίσεις πολλές αρετές. Πρώτον τη συμπάθεια και τον σεβασμό που δείχνει στο πρόσωπο, σε κάθε πρόσωπο, ακόμα και του φονιά. Διότι γνωρίζει, ότι απόλυτο μαύρο δεν υπάρχει ούτε στην κοινωνία ούτε στη φύση. Και το σημαντικότερο, κάτι δεν γίνεται από μόνο του κακό, μια αλυσίδα πραγμάτων το διαμορφώνει πριν καν το ίδιο εμφανισθεί ακόμα στο ιστορικό προσκήνιο (πρβλ. οίκος Ατρειδών). 

Βασίλειος ο Μέγας ο Καππαδόκας

Είναι ίσως η κληρονομιά που πήρε η ορθοδοξία από τον δικό μας τον Αισχύλο, και εξελληνίστηκε κάπως, αποβάλλοντας τις προτεσταντικές απολυτότητες. Θα μου πείτε γιατί κάνεις αυτήν την εκτενή εισαγωγή. Απλούστατα, γιατί φέτος και εν όψει Χριστουγέννων ανεβάζω ένα έργο σε μικτό είδος θεάτρου (ζωντανό θέατρο και μουσική, αφήγηση και στοιχεία θεάτρου σκιών) όπου πρωταγωνιστεί μια παρεξηγημένη φιγούρα, ο Βασίλειος ο Μέγας ο Καππαδόκας που η σύγχρονη κατανάλωση τον έχει μετατρέψει σε έναν χοντρομπαλά αφελή, ντυμένο στα χρώματα της Coca-cola, περισσότερο διαφημιστή παρά άγιο.
 
Αν ανατρέξουμε στον Μέγα Βασίλειο τον Καππαδόκα, στον δικό μας, τον Βυζαντινό, θα δούμε ότι ήταν μια σύνθετη προσωπικότητα, μεγάλης καλλιέργειας αλλά και βούλησης που πραγμάτωνε το έργο του υπέρ των αδυνάτων. Εγώ λοιπόν, μαζί με την κ. Γεωργία Γιαννοπούλου που φιλοτέχνησε τις φιγούρες και τα σκηνικά, βάζουμε αυτόν τον Καππαδόκα να επιστρέφει στη σύγχρονη ζωή και να τον κυνηγάνε, γιατί «χαλάει» την πιάτσα στον μαϊμού ΆιΒασίλη, που τον έχουντοποθετήσει σαν κράχτη έξω από ένα γερμανικό πολυκατάστημα!
 
Όλα αυτά δίνονται ζωηρά και με χιούμορ για να’ναι προσιτά σε παιδιά  πέντε χρονών αλλά και εκατόν πέντε! Η παράσταση αυτή παίζεται ή τουλάχιστον σε μια προσαρμοσμένη μορφή, σ’ όλους τους παιδικούς σταθμούς Κομοτηνής, προσφορά του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης (ΚΕΜΕΑ) Κομοτηνής, μια εξαίσια συνεργασία που στέφεται με μεγάλη επιτυχία.
 
INFO
Παραστάσεις:
Αλεξανδρούπολη: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Κυριακή 16Δεκεμβρίου 6 μμ.
Χρυσούπολη: Δημοτικό Θέατρo, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 11πμ&Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 11πμ. (Προσφορά Δήμου Χρυσούπολης)
Ξάνθη: Pica Pica, Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 6μμ.
Κομοτηνή:Κεντρικό Πάρκο, Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 11πμ.&Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 11πμ(Προσφορά ΔΚΕΠΠΑΚ)
 

*O Γιάννης Βουλτσίδης είναι σκηνοθέτης και ιδρυτής του Θρακικού Θεάτρου Σκιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.