An evening with Patti Smith… Just Horses

Το Σάββατο 25 Ιουνίου ξεκίνησα ένα μεγάλο ταξίδι από την Κομοτηνή μας με προορισμό την πρωτεύουσα…Ένα ταξίδι που θα έκανα ξανά και ξανά για να ζήσω αυτό το βράδυ… ένα βράδυ με την Patti Smith.
 
25 και 26 Ιουνίου η Patti Smith μας χάρισε δύο μοναδικές εμφανίσεις στο Piraeus Academy 117, στην Αθήνα, την πρώτη μέρα ερμηνεύοντας με ολόκληρο το συγκρότημά της τον μνημειώδη πρώτο της δίσκο «Horses» μαζί με ένα best of setlist με κομμάτια που αγαπήσαμε και την δεύτερη μέρα παρουσιάζοντας ένα αισθαντικό ακουστικό show, το οποίο ήταν αποκλειστικά καθήμενων.
 
Την πρώτη μέρα, λοιπόν, είχα την χαρά να παραβρεθώ σε αυτήν την μοναδική συναυλία της «Νονάς της Πανκ», όπως την αποκαλούν. Στο κατάμεστο Piraeus Academy 117, τελικός προορισμός του ταξιδιού μου, ξεκίνησε (ακριβώς στην ώρα της) ένα άλλο ακόμη μεγαλύτερο, ένα μουσικό ταξίδι με την «ποιήτρια της Rock».
 
Μας ξεσήκωσε όλους με την τεράστια επιτυχία του δίσκου «Horses», το κομμάτι «Gloria», για να περάσει στη συνέχεια στο αγαπημένο μου προσωπικά τραγούδι «Horses» , πλημμυρίζοντας την σκηνή με την ενέργεια της Rock που όλοι αγαπήσαμε.
 
Παράλληλα, η Smith έδωσε το punk και επαναστατικό στίγμα της με τα κομμάτια «Break it up», «Free money» και αποκορύφωμα τη σπουδαία διασκευή του «Generation» των Who, περνώντας τα δικά της διαχρονικά μηνύματα για μια γενιά που πρέπει να παλεύει για τα πάντα.

Η συνέχεια συγκινητική, με την ίδια να επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό που την συνοδεύει ως ποιήτρια της Rock, με τους μοναδικούς στίχους του «Birdland». Μια κατάθεση αυτής της ευαίσθητης ψυχής, γιατί το rock’n’roll είναι τέχνη. Το κομμάτι ωστόσο που με έκανε να βουρκώσω ήταν το «Elegie», που γράφτηκε για τον Jim Morrison και πλέον η Patti Smith το ερμηνεύει με τη μοναδική λυρικότητά της, αφιερώνοντάς το σε όσους έχουμε χάσει από την ζωή μα
 
Ένα τραγούδι, σαν συναυλιακό «μνημόσυνο» όσων καλλιτεχνών έχουν περάσει στην αιωνιότητα, από τους Jimmi Hendrix, Joey, Johnny, Dee Dee Ramone , Fred Sonic Smith, Lou Reed μέχρι την Amy Winehouse, τον David Bowie και άλλους, με το κοινό να χειροκροτεί σε κάθε όνομα σαν φόρο τιμής.
 
Με το τέλος των κομματιών του δίσκου «Horses», που έκλεινε τα 40 του χρόνια, το μουσικό μας ταξίδι συνεχίστηκε με υπέροχα τραγούδια, όπως τη γνωστή επιτυχία που έγραψε η Smith με τον Bruce Springsteen «Because the night», το «Dancing Barefoot», ένα μικρό αφιέρωμα των εξαιρετικών μουσικών που πλαισίωναν την Smith στους Velvet Underground και άλλα όμορφα κομμάτια από μια τραγουδίστρια, ποιήτρια, κιθαρίστρια, επαναστάτρια με μοναδική χροιά και άλλο τόσο μοναδική ερμηνεύτρια.
 
Αυτή ήταν η Patti Smith που μας αποχαιρέτησε με το ευαίσθητο χαμόγελό της γνέφοντας απλά το χέρι της και τραγουδώντας «People have the power»…γιατί εμείς έχουμε τη δύναμη να τρέξουμε στην ζωή « just like Horses»…! 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.