Αλλου τα κακαρισματα, αλλου παραχωρουν τα Δικαστικα μεγαρα

Της έκδοσης

Το παλαιό δικαστικό μέγαρο της Βέροιας, παραχώρησε στον οικείο Δήμο η ΕΤΑΔ, αποδίδοντας στην τοπική κοινωνία ένα εμβληματικό ακίνητο, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της πόλης, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Η παραχώρηση του ακινήτου σηματοδοτεί την αποκατάσταση, συντήρηση, ανάδειξη, και επανάχρηση του ακινήτου με χρήσεις πολιτιστικού, μουσειακού και διοικητικού χαρακτήρα και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης, του Μουσείου Εκπαίδευσης Χρίστος Τσολάκης και του Αρχείου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Νικόλαου Μουτσόπουλου.

Μάλιστα το κτίριο κατασκευάστηκε στην ύστερη Οθωμανική περίοδο, και χρησιμοποιήθηκε σαν Διοικητήριο, ενώ στην πλατεία, που βρίσκεται μπροστά του, έγινε η παράδοση της πόλης από τον Τούρκο διοικητή στον ελληνικό στρατό στις 16 Οκτωβρίου 1912.

Είναι δύσκολο λοιπόν να μην κάνουμε παραλληλισμούς της συγκεκριμένης παραχώρησης, με τη μη παραχώρηση του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, το οποίο κατασκευάστηκε στην ύστερη Οθωμανική περίοδο, χρησιμοποιήθηκε σαν Διοικητήριο, και σε αυτό παραδόθηκε η πόλη στον Ελληνικό στρατό (αν και υπό διαφορετικές συνθήκες).

Βέβαια το θέμα της παραχώρησης του κτιρίου, και στη Βέροια, αποτέλεσε προσπάθεια πολλών ετών, όμως τελικά κατάφεραν να το πάρουν, και μάλιστα από την ΕΤΑΔ, η οποία, όπως έχουμε δει μέχρι τώρα, δεν παραχωρεί εύκολα κτίρια.

Δεν ξέρουμε αν σε αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, που είναι βουλευτής Ημαθίας, να σημειωθεί πάντως πως οι προσπάθειες που έγιναν είχαν πολλές φορές και την υποστήριξη των τοπικών βουλευτών, ενώ φαίνεται πως για το θέμα υπήρξε συνεννόηση και μεταξύ των φορέων, κάτι που δυστυχώς στην Κομοτηνή δεν το έχουμε δει.

Μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς πως οι όποιες προσπάθειες όχι μόνο ήταν αποσπασματικές, αλλά και πολλές φορές αντικρουόμενες, παρόλο που ο στόχος, πέρα συγκεκριμένων πλευρών, φαίνεται πως είναι κοινός: η παραχώρηση στο Δήμο Κομοτηνής για να αξιοποιηθεί.

Ίσως αν υπήρχε κάποια βασική συνεννόηση, ένας κοινός τόπος εκκίνησης αλλά και ένα σχέδιο πιέσεων πολύπλευρων, αλλά αλληλοσυμπληρούμενων και όχι αντικρουόμενων, θα μπορούσαμε να βλέπουμε και εμείς στα μέσα άλλων περιοχών να γράφουν «δέστε πώς τα κατάφεραν στην Κομοτηνή».

Ας μην είμαστε όμως πλεονέκτες, μια Τσανάκλειο μας παραχώρησαν και κάναμε 10 χρόνια να την ανοίξουμε, δεν χρειάζονται υπερβολές….

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.