Αλλη μια γκαφα

Τα καταφέραμε και πάλι ως χώρα να κάνουμε τη γκάφα μας. Το πώς το καταφέραμε είναι απορίας άξιο. Στο 4,2 % έφθασε ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή από τον πρώτο μήνα του έτους.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι από το ποσοστό αυτό η μία εκατοστιαία μονάδα οφείλεται στη μετάθεση των χειμερινών εκπτώσεων κατά ένα μήνα με αποτέλεσμα η βάση σύγκρισης των τιμών να είναι πέρυσι τεχνητά χαμηλότερη πέρυσι και οι φετινές ανατιμήσεις να φανούν, ως ποσοστά, ακόμα πιο σημαντικές.

Το υπόλοιπο ποσοστό εκτιμάται ότι είναι ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου, στοιχείο όμως που αποτελεί επίσης υψηλή επίδοση σε σύγκριση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο, που ήταν τον Ιανουάριο, στο 1,9%.

Εκείνο που έχει όμως ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληθωρισμό που κινείται κάτω από τις δύο εκατοστιαίες μονάδες

Ανεξάρτητα από όλα αυτά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα θεωρείται η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ και είναι φυσικό να αποφεύγεται από τους εταίρους της η αγορά των προϊόντων της.

Έτσι για μια ακόμη φορά χάσαμε τις εντυπώσεις για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και όλα αυτά για να μεταφερθεί η περίοδος των εκπτώσεων κατά ένα μήνα, εξέλιξη που δεν ικανοποίησε τελικά κανέναν.

Ουσιαστικά όμως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί στην Ελλάδα τα πάντα τελούν υπό συνεχή αναθεώρηση και τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο. Οι αλλαγές είναι εύκολες και φυσικά τις περισσότερες φορές αυτό κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Καιρός είναι να σταθεροποιηθεί και κάτι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.