Αλλη μια εξαπατηση

Η χθεσινή παραίτηση σύσσωμης της ηγεσίας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των ανεξάρτητων αρχών και του ρόλου τους στην ελληνική κοινωνία.

Η Αρχή είναι ένας θεσμός νέος για τα ελληνικά δεδομένα, ο οποίος όμως στα ευρωπαϊκά κράτη έχει μακρά ιστορία και ουσιαστική.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο θεσμός έχει αδυναμίες. Και σε αυτές θα πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση. Ζητούμενο δεν είναι να εγκαταλειφθεί μια προσπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της γραφειοκρατίας, στην προστασία του πολίτη, στην ενίσχυση της διαφάνειας. Πρέπει, όμως, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν σε κάθε περίπτωση, να αποσαφηνιστούν τα όρια των αρμοδιοτήτων ανεξαρτήτων αρχών και κεντρικής εξουσίας και να διασφαλιστεί η αμεροληψία εκείνων που καλούνται να ρυθμίσουν τους διάφορους τομείς της αγοράς και να διασφαλίσουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Η κυβέρνηση οφείλει να λειτουργήσει ως αρωγός στη λειτουργία των ανεξαρτήτων αρχών, να τους προσφέρει όσους περισσότερους πόρους μπορεί, και να διαμορφώσει εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα βελτιστοποιήσει τη λειτουργία τους. Αν το επιθυμεί, δεν είναι τόσο δύσκολο να το πράξει. Αλλά θα είναι ολέθριο λάθος αντί γι αυτό να προχωρήσει στην κατάργηση ή των απαξίωση των Αρχών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.