Αλεξης Τσιπρας, πρ. Προεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σταθηκε υποδειγματικα απεναντι στην Ιστορια

Της Έκδοσης

Η μάχη για τις ιδέες και η προσφορά δεν ορίζεται

από την καρέκλα που κάποιος κατέχει

Χθες Πέμπτη, σε δηλώσεις του από το Ζάππειο Μέγαρο, έπειτα από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. (Το κείμενο των δηλώσεών του εδώ).

Με δηλώσεις που τον εγγράφουν στην ιστορία της χώρας, για τα αξιολογικά τους χαρακτηριστικά που κατακυρώνουν το ΗΘΟΣ του ανδρός.

Αξιακά χαρακτηριστικά κείμενα σε πολιτικές αξιολογήσεις όπως:

  1. Η συνείδηση της συλλογικής ευθύνης,  «ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους», είπε, εξ ου και ξεπέρασε  «εκ των πραγμάτων τον δικό [του] ατομικό ορίζοντα»,  γιατί όπως η πολιτική πραγματικότητα σήμερα δείχνει θα μπορούσε η απόφασή του να είναι και άλλη.
  2. Η καίρια επισήμανση αλλά και τομή για το ιστορικό κόμμα  της αριστεράς που πρωτοειπώθηκε  από τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών ότι «ένας ιστορικός κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλείνει». Μια φράση με βαθιά πολιτική συνειδητότητα, απότοκο κυρίως πολιτικής ωριμότητας  του πρ. Προέδρου που βάζει τέλος στα διεστώτα (αρνητικά και λάθη  του παρελθόντος) για να γίνει μια νέα αρχή, που θα διασφαλίσει το πλέγμα  των πολιτικών και ηθικών αξιών που μια προοδευτική παράταξη της σήμερον οφείλει να υπηρετεί. Για το οποίο το σύνολο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει σκληρά να εργαστεί, σ’ ένα παγκόσμιο, μάλιστα, πολιτικό περιβάλλον όπου ο νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν αλώσει, απανταχού του κόσμου, τα αντίπαλα συστήματα.  «Να ανοίξουμε», όπως είπε ο πρ. Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  «συλλογικά έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό[…]».
  3. Η σεμνή αποτίμηση της προσφοράς των χρόνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπό την ηγεσία του, στην πατρίδα και στον χώρο της πολιτικής υπενθυμίζοντας  ότι  «ο ΣΥΡΙΖΑ,  κορμός της προοδευτικής Παράταξης στην Ελλάδα, έγινε  το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα και την Ευρώπη,[…] σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, με την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη[…]. Σε μια πορεία που κάθε μέρα της ήταν μια μέρα μάχης, με μια Ευρώπη καχύποπτη και εχθρική απέναντι στην Ελλάδα και μια συμμαχία δανειστών που θεωρούσε την πατρίδα μας άξια τιμωρίας[… που άσκησε] αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς[…]», δηλώνοντας «ότι  και σήμερα είμαι  περήφανος για όσα πετύχαμε για την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους, για την επούλωση των τραυμάτων της κοινωνίας και της οικονομίας, για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε και βέβαια για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών».
  4. Η σωστή αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η λαϊκή εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  «να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση[…] Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης, που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε[…].Και δεν αφορά μόνο το κόμμα μας. Αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, τις αντιστάσεις στις πολιτικές της ΝΔ, το μέτωπο στην ακροδεξιά και τον νεοφασισμό που βρήκε θέση στην ελληνική Βουλή».
  5. Η απεύθυνσή του σε όλους τους πολίτες της χώρας πέρα από κόμματα, για τους οποίους «τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα [… αφού] ζούμε σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων και προκλήσεων», στις οποίες μπορούμε να ανταπεξέλθουμε   με «πίστη στις αξίες,  προσήλωσή στη Δημοκρατία και την Ελευθερία[…] αγάπη για τον άνθρωπο,  αλληλεγγύη,  αγάπη για την πατρίδα»,  και «ενότητα, [αφού] το εμείς πάνω από το εγώ, είναι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες». Κι ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ[…], μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.