Αγρια φυση της Κιρκης-Γιατι δεν ειναι παρκο;

Δάση αγρίεψαν. Δασικοί δρόμοι ρουμάνια έκλεισαν την πρόσβαση, την δίοδο, έκλεισαν κεντρικές αρτηρίες. Υπάρχουν υποδομές!

Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός και πουρνάρια τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά.

Εδώ έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη ημερόβιων αρπακτικών πουλιών. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι στην περιοχή απαντώνται ταυτόχρονα αρπακτικά πουλιά που κυνηγούν τη λεία τους. Εκτός από τους αϊτούς συναντώνται και αρκετά άλλα είδη ημερόβιων αρπακτικών πουλιών σημαντικά για την ελληνική πανίδα. Σε γενικές γραμμές τα αρπακτικά πουλιά , καθώς και πολλά μικρά πουλιά που τρέφονται με έντομα ευνοούνται από περιοχές με εναλλαγές στο τοπίο, όπως αυτή στην Κίρκη, καθώς μπορούν να εντοπίζουν εύκολα την τροφή τους στις ανοιχτές εκτάσεις και ταυτόχρονα να βρίσκουν περιοχές με δέντρα για φώλιασμα και κάλυψη.

Επιπλέον στα ογκώδη βράχια φωλιάζουν κάθε είδους πτηνά.

Σημαντική όμως, στην Κίρκη είναι και η ύπαρξη διάφορων θηλαστικών. Από τα πιο εντυπωσιακά είναι το Ζαρκάδι το οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει κατά την περιήγησή του αν είναι τυχερός. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η απειλούμενη Βίδρα η οποία απαντάται κυρίως κατά μήκος των ρεμάτων, καθώς και ο Λύκος, η Αγριόγατα, το Αγριογούρουνο, το Κουνάβι, η Νυφίτσα και ο Ασβός, η Αλεπού και το Τσακάλι.

Πέρα από τα μεγάλα θηλαστικά όμως πολύ σημαντικά είναι και τα μικρά τρωκτικά, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία και αποτελούν βασική πηγή τροφής για τα αρπακτικά πουλιά. Σημαντική είναι επίσης και η παρουσία νυχτερίδων. Η ύπαρξη πολλών σπηλιών ευνοεί τη βιωσιμότητα τους, καθώς χρησιμοποιούνται από τις νυχτερίδες σχεδόν όλο το χρόνο ως καταφύγιο, ενώ μερικά είδη γεννούν εκεί τα μικρά τους κατά τα τέλη της άνοιξης με αρχή καλοκαιριού. Σημαντικός παράγοντας είναι και ο συνδυασμός από πηγές και ρέματα καθώς σε αυτά συγκεντρώνονται πολλά έντομα.
Η παρουσία ερπετών και των αμφιβίων είναι επίσης μεγάλης σημασίας καθώς αποτελούν βασική πηγή τροφής για τα αρπακτικά πουλιά, καθώς και για τους πελαργούς. Από αμφίβια κυριαρχούν οι βάτραχοι, ενώ από τα είδη ερπετών οι χελώνες, οι σαύρες και τα φίδια καθώς και η οχιά.

Οι βάτραχοι αποτελούν αγαπημένη τροφή για τους πελαργούς.

Ομάδα φοιτητών από την Πολωνία επισκέπτονται και παρατηρούν ένα σπάνιο είδος πεταλούδας κάθε χρόνο, άραγε πώς ενημερώθηκαν για την ύπαρξη της;

Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν αξίζει να αναδειχθεί η Κίρκη ως Πάρκο Άγριας Φύσης, χρήσιμο για την περιβαλλοντική ανάδειξη όλου του Δήμου Αλεξανδρούπολης αλλά και ευρύτερα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Εξάλλου υπάρχουν υποδομές, όπως η Βίλα των Κάτω Μεταλλείων που μπορούν να στεγάσουν ένα ερευνητικό, εκπαιδευτικό κέντρο πληροφόρησης.

Tα Μουσάγκια

Τα Βράχια ανατολικά της Κίρκης τα λέγαμε Μουσάγκια, σήμερα λέγονται Τίγρης, με συναρπαστικό τοπίο. Τη δεξιά πλαγιά τη λέγαμε Μόρες, τη Ράχη γιατί έτσι ονομάζαμε τα σπάνια Κέδρα που έχει ανάμεσα σε αιωνόβιες βελανιδιές. Το ποιηματάκι που ακολουθεί εξυμνεί το τοπίο.

Tα Μουσάγκια

Μανουσάκια και μουσάγκια όμορφα λουλουδάκια
στολίζουν τη φύση στις βουνοκορφές
κίτρινα μαβιά στο χρώμα με μεθυστικές ευωδιές,
κι όποιος ανέβει στα Μουσάγκια
πολλά θ’ αφουγκραστεί, σίγουρα θα μαγευτεί
και πάνω απ’ την απόκρημνη άγρια βραχιά
θ΄ αγναντέψει όλο τον Κιρκά

Σαν θ’ ανέβεις εκεί ψηλά, θα δεις τις Μόρες
κέδρα σπάνια, ιστορικά και αιώνιες βελανιδιές
βράχια απόκρημνα σταυραετών φωλιές
αγριμιών και ερπετών διαδρομές
κι άβατα μονοπάτια και μέσα σου θα λες
θεέ μου τι είν’ αυτή η ομορφιά,
μήπως είναι ζωγραφιά;

*Ο Αλέξανδρος Καζαντζής είναι εκπαιδευτικός, νομικός, συγγραφέας, ποιητής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.