Αγορα εργασιας και καταναλωση

Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο ευρύτερο εργασιακό περιβάλλον στην ελληνική οικονομία, με κύρια χαρακτηριστικά τη χαλάρωση των παραδοσιακών αυστηρών εργασιακών σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας και την εισαγωγή σε μεγάλη έκταση, νέων μορφών απασχόλησης, όπως η ημιαπασχόληση.

Παράλληλα, η επιμονή της ανεργίας να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς εργασίας, έχει δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού όπως οι νέοι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι, αλλά και οι γυναίκες.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά έχουν προσλάβει μεγάλες διαστάσεις και οι παρεμβάσεις των κρατικών και κοινοτικών προγραμμάτων για εκπαίδευση και ενίσχυση της απασχόλησης, σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις.

Οσο για τη δημιουργία καλοπληρωμένων και σταθερών θέσεων απασχόλησης υψηλής ποιότητας, το φαινόμενο περιορίζεται σε ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις και το Δημόσιο, ενώ στους μικρομεσαίους η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Οι προοπτικές στην αγορά εργασίας δεν εμφανίζονται καθόλου ρόδινες και η μείωση της ανεργίας που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΣΥΕ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική, αφού προέκυψε στην ουσία από τη μείωση του εργατικού δυναμικού και όχι από την αύξηση της απασχόλησης.

Οι εξελίξεις ωστόσο αυτές δημιουργούν σε αυξανόμενο βαθμό ανασφάλεια στο εργατικό δυναμικό, με σημαντικές μάλιστα επιπτώσεις και στην κοινωνική και οικονομική συμπεριφορά μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού. Η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των στρωμάτων αυτών έχει ήδη γίνει αισθητή στο μέτωπο της κατανάλωσης.

Η σύνθεση της ζήτησης έχει επηρεασθεί σημαντικά και οι καταναλωτές έχουν γίνει πολύ περισσότερο ευαίσθητοι σε θέματα τιμής παρά ποιότητας. Συναφώς η ανάπτυξη των πωλήσεων προϊόντων χαμηλής ποιότητας και φθηνής τιμής έχει ως βάση τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Και η τάση αυτή έχει γίνει αισθητή σε όλο το εύρος των καταναλωτικών αγαθών.

Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι οι τάσεις στην αγορά εργασίας επηρεάζουν συνολικά και πολύπλευρα την οικονομία, αλλά και ειδικότερα τη σύνθεση και το ύψος των λιανικών πωλήσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.