Αγιασμος υδατων το 1962 στη δεξαμενη της Μεσσουνης

Δυστυχώς λόγω της πανδημίας φέτος δεν θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στον Αγιασμό των Υδάτων, όπως πατροπαράδοτα γίνεται στην Χριστιανοσύνη.
Μια ευκαιρία μας προσφέρει, το φωτογραφικό αρχείο της Χρύσας Δραγανίδου, να δούμε, να θυμηθούμε και να γνωρίσουμε πράγματα που συνέβησαν την ημέρα των Φώτων στο χωριό μας, πριν εξήντα χρόνια.

Στο χωριό μας, τη Μεσσούνη, δεν είχαμε κοντινά ποτάμια, για το λόγο αυτό ο Αγιασμός των Υδάτων, την ημέρα των Θεοφανείων, γινόταν μέσα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Άφθονο και ποιοτικό πόσιμο νερό έφθασε οριστικά το Μάρτιο του 1961, από τον Καλέ (Μοσινούπολη) στη δεξαμενή, λίγο παρακάτω από την άσφαλτο, απ’ όπου έτρεχε διαρκώς κρύο νερό. 

Ήταν Σάββατο 6 Ιανουαρίου, Θεοφάνεια του 1962.

Όταν τελείωσε η λειτουργία το εκκλησίασμα ζήτησε να γίνει αγιασμός και στη στέρνα (δεξαμενή), ευχαριστία στο μεγαλοδύναμο για το δώρο του νερού που μας έστειλε τον περασμένο χρόνο.

Συμφώνησε ο Παπά Μάρος, ζήτησε όμως να μεταφερθούν από το τέμπλο, συμβολικά και οι εικόνες της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

-Όλοι να έρθετε, μην με αφήσετε μόνο με τον ψάλτη, είπε επιτακτικά ο ιερέας, διότι πολλές φορές οι χωριανοί, ζητούσαν υπαίθριες δεήσεις, αλλά δεν ακολουθούσαν.  

Με τις  εικόνες του τέμπλου της εκκλησίας, που είναι ευλογία να τις κρατούν οι πιστοί, όλο το εκκλησίασμα ήλθε να κάνει αγιασμό στην καινούργια δεξαμενή, δίπλα στο μοτοράκι, μέσω της οποίας υδροδοτήθηκε το χωριό με τις πρώτες έξι βρύσες.

Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη, δεν είχε χιόνια, δεν φυσούσε βοριάς, είχε όμως μια τρομερή ξεροπαγιά,  ήλιος με δόντια, τα πάντα παγωμένα γύρω από την μικρή βρυσούλα. 

Βοηθούμενος ο παπά Μάρος, ανέβηκε στην υπερυψωμένη δεξαμενή με τον ψάλτη, το Δημήτρη Αλεξίδη και τους εκκλησιαστικούς συμβούλους, κοντά τους και εγώ με το θυμιατό. Άνοιξαν το σιδερένιο καπάκι της δεξαμενής, αγιάστηκαν τα ύδατα και από εκεί ψηλά έρανε τον κόσμο ο σεβάσμιος ιερέας, ψάλλοντας με τον ψάλτη, τρεις φορές το:

Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου Σου Κύριε,
ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις·
τοῦ γάρ γεννήτορος ἡ φωνή προσεμαρτύρει
Σοι, ἀγαπητόν Σε Υἱόν ὀνομάζουσα·
καί τό Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς
ἐβεβαίου τοῦ λόγου τό ἀσφαλές.
Ὁ ἐπιφανείς Χριστέ ὁ Θεός,
καί τόν κόσμον φωτίσας, δόξα Σοι.

Είμαι και εγώ στη φωτογραφία, μικρό παπαδάκι, κρατώντας στο χέρι το θυμιατό, δίπλα στον παπά Μάρο, που κρατούσε ευλαβικά στα χέρια του το καλυμμαύκι και το Ευαγγέλιο. Μπροστά ο εγγονός του, Πάνος Ισπικούδης και ο Γιάννης Χαρούδης.

Δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω ποιος κρατά την Αγία Τριάδα. Από αριστερά είναι ο Γρηγόρης Κυρουβγίδης, Ο Μήτσιος Δραγανίδης, ο Νικόλας Παρασκευούδης, ο Παναγιώτης Δαμακίδης, ο ψάλτης Μήτσιος Αλεξίδης, ο Μήτσιος Αγγουρίδης.

Στη δεύτερη φωτογραφία δεσπόζει η εικόνα του Προδρόμου, Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που περιβάλλεται από γυναίκες του χωριού.

Όμορφες στιγμές, ευκαιρία αναμόχλευσης αναμνήσεων, εκείνης της μακρινής εποχής.

Στην παραπάνω φωτογραφία η δεξαμενή και το μοτοράκι, εγκαταλειμμένα πλέον, όπως ήταν πριν μερικά χρόνια.

Ευτυχώς,  εξήντα χρόνια μέχρι τώρα, το νερό άφθονο και καθαρό φθάνει μέσα στα σπίτια. Νέα σύγχρονα έργα που έγιναν στον ίδιο χώρο και θα γίνουν, εξυπηρετούν ικανοποιητικά τους χωριανούς.

Ο Θεός εισάκουσε εκείνον τον πρώτο ευχαριστήριο αγιασμό και την παράκληση  από τους χωριανούς και τα χείλη του παπά Μάρου.

Τους εισακούει όμως και σήμερα και βοηθά, αφού κάθε χρόνο, όχι μόνο ζητούν αλλά και αναπέμπουν ένα μεγάλο ευχαριστώ, όπως το προβλέπει η Ορθόδοξη Πίστη και η Ελληνική Παράδοση μας.

Καλή φώτιση σε όλους μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.